Fabrike u industrijskoj zoni ugrožene vodom

Fabrike u industrijskoj zoni ugrožene vodom

POPLAVA 2Podzemne vode u industrijskoj zoni kod Donjeg Međurova opkolile su fabrike! U fabrici LMB soft, nemačkog proizvodjača medicinskog materijala, kažu da su prekinuli proizvodnju jer su morali da postavljaju džakove kako bi odbranili fabriku od vode. Tvrde da je za sve kriv neodgovaran odnos vlasti prema investitorima! Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković krivicu za nepostojanje odvodnog sistema prebacuje na prethodnu vlast. Dodaje da su veće preduzete hitne mere i očekuje da će se stanje već za vikend popraviti!

Da nisu stavili džakove, sada bi u i u fabriku mogli samo sa čizmama ili čamcima. Zaposleni u nemačkom LMB Softu u industrijskoj zoni u Donjem Međurovu u fabriku ulaze preko improvizovanog mostića koji su sami napravili. Umesto na proizvodnim linijama, radno vreme provode na pumpama. Sami su ih postavili, ali one samo prebacuju u susednu njivu. Stigao je i vlasnik iz Nemačke koji ne krije nezadovoljstvo: proizvodnja je stala, prihodi kompanije zato padaju… A pomoći, sme na rečima, nema!

Molili smo puno puta, zvali grad, vlasti da nam pomogne. Poslali su vatrogasce, a oni su otišli posle 5 minuta: rekli su da ako voda nije ušla u zgradu ili podrum ne intervenišu. I otišli. To nije bila pomoć! Ovo što smo iskusili ovde u poslednjih 12 ili 18 meseci kao investitori je i to da nismo na vreme priključeni na električnu mrežu… A već smo imali ovakvu situaciju sa vodom i za vreme izgradnje fabrike prošle godine. A lokalna zajednica nije izvukla pouke iz toga – kako da zaštite investitore od takvih problematičnih situacija. To će uticati na radna mesta u bliskoj budućnosti i na dolazak novih investitora, kaže vlasnik firme “LMB soft” Klaus Jeutsch.

U industrijskoj zoni postoji postrojenje sa pumpama koje bi trebalo da podzemnu vodu kanališu dalje do reke, ali ono ne radi, jer nije ni priključeno na struju. To potvrđuje zamenik gradonačelnika Niša, Ljubivoje Slavković koji odgovornost prebacuje na prethodnu vlast.

Oni su tamo sagradili postrojenje, ali nije dovedena struja. Za to je odgovorna prethodna vlast i ljudi iz Direkcije za izgradnju. To su iskoristili da se slikaju. Mi sada preduzimamo mere da se ova situacija stabilizuje. Pumpe već rade i ja očekujem da će već za vikend stanje biti mnogo bolje, rekao je Slavkoić i dodao da će se planiranim kapitalnim investicijama u ovoj i narednim godinama uraditio trajno rešenje.

Istu muku sa podzemnim vodama imaju i meštani Novog sela. A Slavković tvrdi da je deo problema i u tome što su mnoge kuće nelegalno izgrašene upravo na kanalima kojima su podzemne vode ranije odvođene ka reci. U međuvremenu, TV Zona plus potvrđeno je da su u Fripak stigle dve jače pumpe iz niškog vodovoda i da već rade. Ispumpavaju vodu ka Nišavi. Očekuje se da do kraja vikenda stanej bude mnogo bolje.