FOLMSKI 1Pripreme za 51. Filmske svečanosti u Nišu se zahuktavaju. Novooformljena Direkcija susreta ubrzano radi, kako bi se nadoknadilo kašnjenje sa organizacijom. Za sada se zna umetnički direktor Festivala. To je predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Vladan Živković, a selekciona komisija bira filmove koji će učestvovati u zvaničnoj konkurenciji. Zna se i budžet festivala, koji je malo veći od prošlogodišnjeg.

Grad je dao 15 miliona, a država je budžetirala festival sa tri miliona i trista hiljada, Cšto je za milion i sto više nego prošle godine, kaže direktor Festivala Bojana Simović.

Medjutim, još se ne zna koji će filmovi biti u zvaničnoj konkurenciji.

Još se prijavljuju filmovi koji će učestvovati u konkurenciji, kaže član selekcione komisije Dejan Dabić.

Festivalski centar biće smešten u Oficirskom domu. Tamo će se održavati i neke od pratećih manifestacija, kojih će biti puno ove godine, kažu u Direkciji susreta. Samo neke od njih su dve izložbe fotografija. Jedna niškog fotografa Jovana Šurdilovića o jubilarnim, 50. filsmkim susretima, druga posvećena glumcu Miji Aleksiću. Zamalo da ove godine ne bude dodeljena nagrada za životno delo Pavle Vujisić, jer Udruženje filmskih glumaca nije dobilo dovoljno sredstava za to od ministarstva kulture. ali, i taj problem je rešen.

Imamo čvrsto obećanje zamenika gradonačelnika Miloša Bandjura da će to grad da pokrije, kako se ne bi prekidala tradicija, kaže Bojana Simović.

Samo neke od novina su i te što će ove godine sedišta na Letnjoj pozornici biti numerisana, kao i što će se organizovati kamp za studente glume iz Novog Sada, Beograda, Banja Luke i Cetinja.