Francuska iskustva predstavljena domaćim poljoprivrednicima

Francuska iskustva predstavljena domaćim poljoprivrednicima

POLJOPRIVREDANa putu ka Evropi, srpski ratari i stočari moraće da zaborave dugogodišnje navike u obrađivanju zemlje i odgoju stoke i da prihvate evropske. U tu svhu dostupna su im sredstva iz evropskih IPARD fondova, ali će srpski seljak morati da nauči kako da do tih fondova i dođe. Republika Francuska spremna je da pomogne, prenoseći srpskim poljoprivrednicima praktična iskustva njihovih francuskih kolega, kao i upoznajući ih sa mehanizmima uvedenim radi sprovođenja politike ruralnog razvoja u Francuskoj.

Sredstva su obezbeđena, ali i ljudi koji će pomoći da se process reorganizacije poljoprivrede započne I realizuje, kaže savetnik za Evro integracije u Vladi Republike Srbije Žozef Đustinijani.

Srbija je svesna da predstoji veliki posao ne samo na usklađivanju standarda, već i na edukaciji poljoprivrednika za novine koje im predstoje.

Ukrupnjivanje poseda, plasman, prerada poljoprivrednih proizvoda, sve su to stvari na kojima ćemo morati mnogo da radimo, ističe Dragan Mirković, iz Ministarstvo poljoprivrede.

Proces reorganizacije poljoprivrede trebalo bi da krene sa lokalnog nivoa. U Nišu kažu da su spremni za taj posao.

Mora nešto da se uradi. Ratarstvo je karakteristično za ovaj kraj. Ne samo ovaj, već čitav deo od Vranja do Smedereva, a tu ne postoji niti jedna prerađivačka firma, što nije dobro, tvrdi zamenik gradonačelnika Niša   Ljubivoje Slavković.

Seminar u Nišu na temu “Politika ruralnog razvoja: sredstvo ekonomskog razvoja u službi lokalnih zajednica”, održava se najpre u Nišu, a nakon toga biće organizovan po čitavoj državi. Organizatori su francuska Ambasada i Uprava za poljoprivredu I razvoj sela grada Niša.[mom_video type=”youtube” id=”-2MkuLW9VOc”]