TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

Freskoslikar Vasić oslikao Zimsku crkvu u Temskoj

Pirotski freskoslikar Bojan Vasić je na potpuno jedinstven način oslikao Zimsku crkvu, koja se nalazi u okviru kompleksa srednjovekovne svetinje – Manastira Svetog Đorđa, u selu Temska, podno Stare planine. Vasić se gotovo dve decenije bavi ovim poslom koji, kako kaže, u Srbiji nije prestajao biti aktuelan još od doba Svetog Save. Bojan je oslikao celokupnu površinu unutrašnjosti crkve, računajući i plafone.  Ovaj poduhvat blagoslovio je i vladika niški Arsenije. Po njegovim rečima, hram koji je oslikao posvećen je Svetom Savi.

Na dverima su Blagovesti, Presveta Bogorodica, Hristos, na đakonskim dverima smo prikazali pokajanog razbojnika, što nije baš praksa u srpskoj crkvi, ali u ruskoj jeste. Razbojnik je bio razapet sa Hristom zajedno, to je onaj razbojnik koji je shvatio još za života ko je on, a ko je Gospod i on ispoveda svoje pokajanje. Vladika Atanasije kaže da smo svi mi slika ta dva razbojnika, jedan koji osvešćuje svoj život, svestan je svoje grešnosti i u pokajanju pristupa Hristu, a drugi je onaj koji predstavlja sve nas koji smo uporni u svom grehu, svojim promašajima, umesto da se uronimo u pokajanje kaže Vasić.

Bojan je u jednom delu Zimske crkve naslikao i šare pirotskog ćilima.

U tom nivou, neprikladno je izobražavati svetitelje jer je previše nisko. Obično ide neka ukrasna ornamentika, a na moju ideju da to bude pirotski ćilim svi su odgovorili oduševljenjem. Pirotski ćilim je pečat ovoga kraja i povezuje i nas kao narod ovde i tka sam sebe u ovo tkanje božanskog stvaralaštva. Po reakcijama svih, pre svega vladike, lepo je da se tu nađe i popuni taj prostor tom ornamentikom, navodi Vasić.

Veoma bitna karakteristička životopisa Vasićevog jeste oslikavanje plafona crkvi, pa se pri samog ulaska u hram, posetioci nađu pred nestvarnim prizorom koji ostavlja bez daha.

Ovaj hram po arhitekturi, nije ono što smo navikli da gledamo jer je ovo paraklis u sklopu konaka. Pokušali smo da ovde bude prisutno sve ono što je inače prisutno u svakom hramu, tako da smo u centru, na plafonu, oslikali Svedržitelja. Oko njega su apostoli, četiri jevanđelista, koji su jako važni posrednici između Gospoda i nas danas. Prisutne su i jevanđeoske scene, počev od rođenja Hristovog, krštenja, raspeća i vaskrsenja. Prosto je bilo premalo prostora da bi se prikazalo sve ono što postoji kao zapisano, dodaje Bojan Vasić.

Inače, Manastir Svetog Đorđa kod Temske, u čijem kompleksu se nalazi Zimska crkva posvećena Svetom Savi – naredne godine obeležava stogodišnjicu od dolaska ruskih monahinja koje su ovde donele recepture za lekovite meleme. Ruske monahinje su u ovu svetinju došle 1924. godine iz Rusije, i sa sobom donele neprocenjivo blago – drevne ruske recepte za izradulekovitih melemaza veliki broj oboljenja. Ovaj recept i danas se čuva u ovom manastiru i po njima se spravljaju izuzetno delotvorni melemi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com