LAFKoliko funkcija imate, kolika vam je plata i na koliko mesta je primate, šta posedujete od javne imovine, neka su od pitanja koje je Lokalni antikorupcijski forum prosledio na više od 500 adresa niških političara, direktora, profesora, poslanika. Samo 70 njih, vratilo je popunjene upitnike.

Zakonsku obavezu nemaju, ali imaju moralnu i brema biračima koji su ih izglasali, ali i prema poreskim obveznicima, zahvaljujući čijim uplatama primaju plate, kaže koordinator projekta Zorica Miladinović.

Najspremniji da podatke o primanjima i imovini posdele sa javnošći jesu zaposleni u upravama. Prva je podatke poslala zamenik načelnikma Gradske uprave za privredu Jadranka Stevanović. Nisu oklevali ni predsednik GO Crveni Krst ni opštinski funkcioneri. Ali zato su zatajili gradski rukovodioci i narodni poslanici.

Jedino je zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković dostavio podatke, od narodnih poslanika niko, naglašava Zorica Miladinović.

Funkcioneri imaju rok do ponedeljka da dostave svoje podatke u elektronskom obliku. Nakon toga će im se na kućne adrese slati upitnici. Lokalni antikorupcijski forum će, nakon prikupljanja, podatke postaviti na intrernet stranicu u vidu elektronskog registra, tako da će biti dostupni javnosti. Prikupljanje podataka je deo projekta Gradovi protiv kumulacije funkcija, niškog antikorupcijskog foruma i beogradskog Biroa za drušvena istraživanja, koji finansira Agencija za borbu protiv korupcije.

By rezija