Garež iz mlekare: Ofarban i pas!

Jovica Andrejić
Jovica Andrejić

Stanovnici Ledene Stene u neposrednoj blizini Niške mlekare ponovo se žale na gust dim i čađ iz fabrike mleka. Jovica Andrejić iz ulice Alekse Nenadovića kaže da ih je potpuno prekrila garež iz fabričkog dimnjaka u noći između subote i nedelje. Tragovi na automobilima još su vidljivi.

Pored dima, gareži i masnoće, tu je i amonijak. Po meni, ovo treba hitno da se zatvori dok se ne otklone svi nedostaci, kaže Andrejić.

ledena-stena-kod-mlekare-2I Saša Arsovski tvrdi da se, nakon što su krajem avgusta protestovali ispred fabrike, ništa nije promenilo. Nakon havarije, kada je zbog lošeg mazuta bila pojačana emisija čađi, nekoliko dana fabrika nije radila, a onda je, kaže, sve nastavljeno po staom, jedino što se sada dim može videti samo noću.

Pre dve noći, gar je bio svuda, po kolima, u dvorištu, na dečijim igračkama, na vešu. Ovo je strašno šta nam Niška mlekara radi, kaže Arsovski.

ledena-stena-kod-mlekare-1Žale se i na zdravstvene probleme, a kažu da trpe i životinje. Pokazuju inače mlečno belog maltezera, čija je dlaka za jedan dan zaprljana. Još očigledniji je primer zlatnog retrivera, koji je sasvim poprimio boju čađi.

U Mlekari, međutim, kažu da fabrika ne radi još od akcidenta kada su zbog lošeg mazuta stradali kotlovi, a da se povremeno rade samo kratkotrajne probe sistema.

Vršilac dužnosti direktora Niške mlekare Nebojša Golubović je u telefonskoj izjavi za TV Zona plus rekao da je sistem isprobavan i da je to trajalo veoma kratko.

ledena-stena-kod-mlekare-5Bila je probna proizvodnja i kolika je emisija u obimu tačno ne mogu da kažem, ali sigurno je bila u kratkom vremenskom periodu. Praktično, mi smo zaustavili svoje pogone i nastavili popravke. Niška mlekara trenutno ne radi, ne proizvodi, ne prodaje, kaže Golubović.

Ponavlja da je kompanija Imlek koja je sada vlasnik mlekare, već pokrenula proces gasifikacije fabrike, što će trajno rešiti sve probleme sa građanima koji stanuju u blizini.

Meštani Ledene Stene već su jednom protestovali zbog mlekare, a sada najavljuju da će se obratiti direktno premijeru Vučiću.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com