Gašić i Diković dočekali mirovnjake iz Libana

Gašić i Diković dočekali mirovnjake iz Libana

GASIC 1Srpski mirovnjaci, pripadnici pešadijske čete 21. pešadijskog bataljona 2. brigade Kopnene vojske, koji su šest meseci proveli u multinacionalnoj mirovnoj operaciji u Libanu, stigli su kući. Njih su, na aerodromu “Konstantin Veliki” dočekali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Vojni orkestar, počasni kordon i srpska zastava na niškom aerodromu.Nakon šestomesečnog osmatranja, praćenja i održavanja prekida neprijateljstva između Izraela i Libana, srpski mirovnjaci, njih 130 stigli su u Srbiju, u Niš. Udaljeni od porodica, u nepoznatoj, ratom zahvaćenoj državi pokazali su svu hrabrost, obučenost i profesionalnost srpske vojske.

Stekli smo i nova znanja koja ćemo da primeno u radu u našoj zemlji, kaže komandir pešadijske čete major Goran Roganović.

Među srpskim mirovnjacima bilo je i pet žena. Jedna od njih je i desetar Ljiljana Jelenić.

Nismo ni malo bile piošteđene, zato što smo žene. Radile smo sve kao I naše kolege. Bilo je to veliko iskustvo, ali sam uzbuđena što sam ponovo u svojoj zemlji, ističe  Ljiljana Jelenić.

Vojnike su dočekali načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i ministar odbrane Bratsilav Gašić. Pozdrav i rukovanje sa svakim od mirovnjaka. General Diković kaže da su ih pre šest meseci ispratili u Liban sa željom da se zdravo vrate kući.

I vratili su zdravo, puni novih iskustava. Ponosni smo na njih, kaže general Diković.

Kada je nposetio srpske vojnike Na Kipru I u Libanu, ministar Gašić obećao je da će da ih sačeka na povratku. Obećanje je ispunio.

 Ovaj kontingent naše vojske vraća se iz Libana sa najvišim ocenama. Ovi vojnici izvršavali su nakompleksnije zadatke u mirovnoj misiji noseći ne samo srpsku tobojku već i plavu zastavu Ujedinjenih Nacija. Stekli su poverenje i među učesnicima misije, i među lokalnim stanovništvom, tvrdi Gašić.

Dok su se pripadnici pešadiskog bataljona radovali povratku kući, za Liban je krenula novi kontigent srpskih mirovnjaka, treći od početka učešća srpske vojske u mirovnim operacijama u ovom delu sveta. Pripadnici Vojske Srbije u ovoj misiji deo su španskog kontigenta.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com