Vladimir LazarevicGeneral Vladimir Lazarević danas će biti pušten na slobodu iz Haškog tribunala i avionom Vlade Srbije doleteće u Niš gde mu doček spremaju njegovi saborci. Lazarević će se naći na slobodi pošto je izdržao dve trećine kazne od 14 godina zatvora, a njega će u Hagu sačekati ministri pravde i odbrane Nikola Selaković i Bratislav Gašić, potvrđeno je u Ministarstvu pravde.

Lazarević će avionom biti prebačen u Niš gde će ga na aerodromu dočekati i ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Lazarević je bio osuđen po komandnoj odgovornosti na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i Metohiji, kao komandant Prištinskog korpusa, a potom i komadant Treće armije Vojske Jugoslavije 1998. i 1999. godine. U Haškom zatvoru je proveo više od 10 godina, gde se u međuvremenu i razboleo, a nekoliko puta je i operisan.

Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gde je četiri godine kasnije osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna posle žalbe smanjena na 14 godina.

By rezija