GIK Niš: Romska stranka "Jedinstvo" bez mandata

džakovi sa glasačkim listićimaRomska stranka „Jedinstvo“ iz Niša, koja se žalila Upravnom sudu što kao manjinska stranka nije dobila ni jedan mandat u gradskoj Skupštini, iako je na izborima osvojila 507 glasova, kako tvrde u Gradskoj izbornoj komisiji, na to ipak nema pravo.

Predsednica GIK-a potvrđuje da je stiglo rešenje Upravnog suda kojim se poništava rešenje GIK-a da je ova manjinska stranka ostala bez mandata, ali i kaže da je sud rekao samo da obrazloženje GIK-a  nije bilo dovoljno jasno.

Zato je GIK Upravnom sudu poslao detaljno obrazloženje. Ono se odnosi na princip “sistema najvećeg količnika” iz Zakona o lokalnoj samoupravi, na osnovu kojeg je GIK na današnjoj sednici ponovo zaključio da Romska stranka “Jedinstvo” nema prava na mandat, kaže Jelena Žarić Kovačević.

Jelena Žarić Kovačević
Jelena Žarić Kovačević

Žarić Kovačević kaže i da Romska stranka “Jedinstvo” ima ponovo pravo žalbe Upravnom sudu na poslednju odluku GIK-a, ali i da se nada da će Upravni sud sada uvažiti detaljno obrazloženje komisije.

Obrazloženje je vrlo komplikovano.  Poslušajte kako ga je u telefonskoj izjavi za Tv Zona plus celu situaciju objašnjava predsednica GIK-a, Jelena Žarić Kovačević.