GLUMCI KROZ OBJEKTIV NIŠKOG FOTOGRAFA (VIDEO)

GLUMCI KROZ OBJEKTIV NIŠKOG FOTOGRAFA (VIDEO)

Vanja Keser, fotograf

Glumački portreti viđeni objektivom foto aparata mladog Nišlije Vanje Kesera mogu se videti na izložbi u Oficirskom domu u Nišu. Autor kaže da su glumci predstavljeni u sasvim dugačijem svetlu. Izložba je sastavni deo pratećeg programa Filmskih susreta i postavljena je paralelno sa izložbom Jovana Šurdilovića.

 

Poznata glumačka lica predstavljena na novi način, kroz umetničku fotografiju. Upravo to je bila početna ideje mladog niškog fotografa Vanje Kesera kada je prošlog avgusta na filmskim susretima krenuo da fotografiše glumce, goste festivala. Napravio je 20 portreta od kojih je na izložbi u Oficirskom domu predstavljeno 18.

“Glumci u početku nisu znali da će biti fotografisani. Bio je to susret jedan na jedan. Posle njihovog učešća na pres centru odveo sam ih u mali prostor u Oficirskom domu gde je sve već bilo spremno za foto sešn. Njihovo poziranje je trajalo od 3 do 5 minuta, pošto su svi žurili. Izpozirali su za dve, tri fotografije i otišli su. Nisam imao vremena da eksperimentišem, podešavam  ili nameštam. Jednostavno oni su sedeli ili stajali a ja sam pokušavao da napravim što bolju fotografiju, da uhvatim što bolju senku ili ugao”, kaže Vanja Keser, fotograf.

Glumci su glumci i njihova lica nose mnogo karaktera, kaže Keser. Jedno njihovo lice je doživeo privatno a sasvim drugo zabeležio na fotografijama.

Dok sam privatno pričao sa njima, dok sam im objašnjavao kako želim da uradim fotografiju, to su bili jedni ljudi. Kada sam uključio foto aparat postali su drugi ljudi. Ne mislim ništa negativno, naprotiv iznenadili su me najpozitivnije svojom profesionalnošću, stripljenjem i stavom. Veoma brzo su se preobrazili u prave modele i zato su ovi portreti uspeli. Većina njih videla je fotografije i reakcije su najpozitivnije. Mnogi su mi tražili da im pošaljem sliku”, kaže Vanja.

I ove godine Vanja fotografiše glumce iako kaže da onih najpoznatijih gotovo da nema.

“Iako je festival gotovo na polovini ja za sada imam fotografisanog samo jednog glumca. To je Lazar Ristovski koga sam slikao posle pres konferencije filma. Glumce više ne vodim u Oficirski doma kao prošle godine, već ih fotografišem u hotelu Ambasador. Nadam se da će se situacija do kraja festivala promeniti”, kaže Vanja.

U oficirskom domu izložba je postavljena paraleno sa fotografijama čuvenog fotografa Jovana Šurdilovića koji Filmske susrete prati od samog početka i glumce slika sve 64 godne koliko festival traje.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com