GO Niška Banja dobila Skupštinu

SO NIŠKA BANJA (3)Polaganjem zakletve, počeo je mandat novim odbornicima Skupštine Gradske opštine Niška Banja. Ali nije sve išlo lako, kako se očekivalo. Zapelo je još kod potvrde mandata odbornicima. Sada već bivši predsednik Skupštine opštine Saša Jovanović tražio je odlaganje i prekid sednice, jer se, po njegovim rečima nisu stekli uslovi za potvrdu madata jednoj od kandidata Srpske napredne stranke.

Radi se o sukobu interesa, njen brat je bio predsednik izbirne komisije, i zbog toga smo podneli prigovor Upravnom sudu kaže Saša Jovanović.

Bilo je problema i prilikom izbora predsednika Skupštine opštine. Kao jedini kandidat predložen je Zoran Jovanović, iz Srpske napredne stranke. Medjutim, kako nisu dobili napismeno biografiju predloženog kandidata, predstavnici liste “Banja pobedjuje” tražili su da se propust ispravi. Tek nakon što je odbornicima dostavljen štampani materijal prešlo se na tajno glasanje i Zoran Jovanović izabran je za novog predsednika Skupštine Gradske opštine Niška Banja.

Radiću onako kako mi nalažu zakoni I statuti grada i Banje, kaže Zoran Jovanović.

Na prvoj sednici novog skupštinskog saziva nije izabran predsednik Opštine. Zakonski rok je mesec dana od formiranja Skupštine, znači, 8. juli. Medjutim u SNS-u najavljuju da će to biti mnogo ranije, verovatno već naredne nedelje. Uz konstataciju da se vlast lako ne ispušta, nosilac liste Srpske napredne stranke na poslednjim izborima za Opštinu Niška Banja i njen kandidat za predsednika Opštine Dejan Jovanović,odbacuje sve primedbe kolega iz Srpske naraodne partije, sa kojima su inače bili zajedno na listi na republičkim izborima. Medjutim u Banji, vlast će vršiti sa Jedinstvenom Srbijom i SPS-om.

Rokovi za prigovor su istekli, I ovo je samo način da se oteže nešto što mora da se uradi, kaže Dejan Jovanović.

Opštinska skupština Niške Banje broji 19 odbornika. Njih osam je iz Srpske napredne stranke, šest iz Koalicije “Banja pobedjuje”, dva iz Jedinstvene Srbije, isto toliko iz Koalicije “Za banju se bori” i jedan iz SPS-a. Svima su potvrdjeni mandati, pa i odborniku koalicije “Banja pobedjuje” i doskorašnjem predsedniku Opštine Zoranu Vidanoviću, koji jedini nije prisustvovao konstitutivnoj sednici.