TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

Godišnjica bombardovanja u Duvaništu

Na današnji dan pre 25 godina na Naselje Duvanište bačeno je više od 2.000 kastenih bombi, a 11 ljudi je povređeno. Žrtava nije bilo, zbog čega stanovnici ovog naselja slave Svetog Vasilija Ostroškog za kojeg veruju da ih je spasio smrti.

12. maja Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave praznik posvećen Vasiliju Ostroškom.

Stanovnici niškog Duvaništa ga smatraju čudotvorcem jer veruju da ih je pre tačno 25 godina spasao smrti od kasetnih bombi koje su tokom NATO agresije pale na ovo gusto naseljeno mesto.

“Bilo je strašno, ali nas je Vasilije Ostroški spasio”, kaže jedna građnaka Niša.

Tog 12. maja 1999. godine u Duvaništu nije bilo žrtava, ali je sledeće godine poginuo čovek koji je zaostalu kasetnu bombu slučajno aktivirao ašovom u svojoj bašti.

Na Niš je tokom NATO bombardovanja 1999. godine bačeno 36 tovara kasetnih bombi. Na pojedinim stambenim zgradama u Duvaništu još su vidljive štete od gelera. Tokom napada na ovo naselje povređeno je jedanaestoro Nišlija.

Izgradnja hrama posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom u Nišu započeta je 2015. godine.

Na 25. godišnjicu od početka NATO bombardovanja 24. marta u kripti ovog hrama otkrivena je Spomen- ploča Novim kosovskim junacima.

Na njoj je ispisano 1.139 imena stradalih vojnika, policajaca i dobrovoljca koji su u kopnenoj zoni bezbednosti od 1998. do 2003. godine pali za slobodu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com