среда, јул 17

GRAČANICA: GODIŠNJICA MARTOVSKOG POGROMA – SEĆANJE NA SVA STRADANJA SRBA NA KIM (VIDEO)

0
29

U okviru obeležavanja devetnaeste godišnjice martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, danas je u Gračanici služen parastos i položeno cveće u znak sećanja na stradali srpski narod. U manastiru Gračanica, episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje vikarnog episkopa novobrdskog Ilariona, služio je parastos.

„Zato se i ove godine Martovskog pogroma sećamo ne samo sa tugom i bolom, zbog izgubljenih života, zapaljenih svetinja i unesrećenih ljudi koji su tih dana izgubili svoje domove, već i sa čvrstom nadom da nas ni to, ni bilo koje drugo stradanje neće i ne sme pokolebati u rešenosti da ostanemo svoj na svome. Oni koji bi želeli da nas ovde više nema i ne bude, uvek će gledati i videti u našim svetinjama, u našim selima i grobljima ono što ih podseća na srpski narod i naše vekovno prisustvo na ovim prostorima“, poručio je vladika Teodosije, na svečanoj Akademiji posvećenoj Martovskom pogromu, održanoj nakon parastosa.

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prisutnima se obratila pomoćnica direktora Kancelarije Milena Parlić. „Ovaj dan je simbol tragedija i tužna slika srpskog stradanja. Kolektivna dužnost nam je da svaku žrtvu, svaku spaljenu svetinju i kulturno obeležje pamtimo i pominjemo svakodnevno. Ne samo ovoga datuma, jer stradali su beleg našeg nasleđa, oni koji su dali svoje živote kako nikada ne bismo zaboravili šta za nas predstavlja Kosovo i Metohija“, rekla je Parlić.

Nakon parastosa predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalnih samouprava položili su bele ruže na spomen instalaciju posvećenu svim ubijenim i kidnapovanim Srbima u Gračanici.

„Sedamnaesti mart je dan kada ne obeležavamo samo Martovski pogrom, već sećanje na sve kosovsko-metohijske žrtve, na sva stradanja koja su deo višedecenijskog procesa, čiji je cilj naše nestajanje sa ovog prostora“, istakla je predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić. U znak sećanja na 17. mart 2004, otvorena je i izložba sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2022“ i održana svečana Akademija.

„Kao što ostaje sveti kralj u svojoj svetinji, kao što opstaje sveta Gračanica i Pećka patrijašija, tako ćemo i mi da ostajemo i opstanemo i da se obnavljamo, pre svega dobrom verom i molitvom“, naveo je vikarni episkop novobrdski Ilarion.

Pored Gračanice, godišnjica Martovskog pogroma obeležena je i u Kosovskoj Mitrovici, gde je nakon služenja parastosa stradalima, položeno cveće kod spomenika „Istina“ u severnom delu grada.

Na današnji dan 2004. godine albanski ekstremisti započeli su etničko čišćenje Srba na Kosovu i Metohiji. U tri dana, ubijeno je 19 ljudi, zapaljeno blizu 1.000 srpskih kuća i 35 crkava i manastira, a proterano 4.000 Srba. Zbog lažne vesti koju je tada objavio prištinski javni servis, da su Srbi krivi za utapanje albanske dece u selu Čabra kod Zubinog Potoka, gradovi u našoj južnoj pokrajini su očišćeni od srpskog naroda. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

 

Brnabić: Na današnji dan, pre 19 godina počeo pogrom na Kosovu i Metohiji

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, podsetila je danas na svom instagram profilu, da je na današnji dan, pre 19 godina počeo pogrom Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji. Brnabić je rekla da je “ više od 4.000 Srba proterano iz svojih domova, 8 ubijeno, 35 crkava i manastira uništeno, od kojih su mnogi bili pod zaštitom Uneska“. Kako je rekla, bol i patnja ostaju, ali da nikada nećemo zaboraviti.


Leave a reply