GRAČANICA: SLUŽEN POMEN POVODOM GODIŠNJICE POČETKA NATO BOMBARDOVANJA (VIDEO)

GRAČANICA: SLUŽEN POMEN POVODOM GODIŠNJICE POČETKA NATO BOMBARDOVANJA (VIDEO)

Prve bombe NATO alijanse, pale su u blizini aerodroma u mestu Slatina, nedaleko od Prištine na današnji dan pre 24. godine, a tim povodom ispred krsta u dvorištu Doma kulture u Gračanici, koji predstavlja spomen obeležje stradalima u NATO bombardovanju, služen je pomen stradalima.

Pomen su u prisustvu velikog broja građana,služili sveštenici Darko Marinković i Jovan Cvetković.

Uz poziv da se bombardovanje nikada i nikome ne ponovi, Srbi okupljeni u Gračanici su poručili da će, bez obzira na geto u kome žive, ostati na svojim ognjištima, ali da nikada neće zaboraviti nepravdu koja im je učinjena.

“Pamćenja pokoljenja, sažeta su u ovaj sadašnji momenat kada na ove tužne godišnjice, ponosno i ćutke stojimo i sećamo se kako je to živeti u slobodi”, rekla je direktorka Narodne biblioteke u Gračanici, Brankica Kostić i zapitala se “zar su i deca bila legitimni ciljevi bombardovanja”.

Decu vam nećemo oprostiti, poručila je Kostićeva.

Načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović podseća da se danas o odnosima Beograda i Prištine razgovara decenijima.

“Da smo i tada razgovarali, kao i sada, ne bi stradala Milica Rakić, ne bi bilo proteranih Srba, ne bi znali kakav je život u enklavi, ne bi bilo zapaljenih svetinja, ubijenih i kidnapovanih Srba, Srbi i Albanci bi živeli zajedno, kao što su živeli i pre 99. godine, u Prištini, Gnjilanu, Peći, u Prizrenu, u svim većim mestima”, rekao je on.

Po međunarodnim izvorima, više od polovine stradalih ljudi za vreme bombardovanja, poginulo je na Kosovu i Metohiji.

Albanci o tom danu nerado pričaju, ali javno smatraju da je to “početak njihovog oslobođenja”, dok se Srbi sa tugom i bolom sećaju početka bombardovanja, straha i neizvesnosti, izgubljenih članova porodice, prijatelja i rođaka.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com