Grad nema para za azil

Grad nema para za azil

psi lutaliceIako su psi lutalice u Nišu opet napali i izujedali, ovoga puta sedamnaestogodišnjakinju u Starom Groblju, o čemu je Tv Zona plus izveštavala, rešenje tog problema se i ne nazire. Izgradnja azila za pse lutalice u Nišu nije moguća jer je za to potreban veliki novac koji grad nema, kaže za TV Zona plus gradski većnik Žarko Ranković. S druge strane, Grad godišnje samo na ime odštete izujedanim Nišlijama plati po 15 miliona dinara!

Pešačkom stazom kroz Staro groblje, danas smeju da prođu samo najhrabriji. Čopor pasa lutalica zaposeo je ovaj deo grada i kidiše na prolaznike svakodnevno. Teodrora Babić, sedamnaestogodišnjakinja samo je jedna od žrtvi pobesnelog čopora.

Razgovarala sam teleofonom kada su nasrnuli na mene i počeli da me ujedaju. Uspela sam da se otrrgnem i pobegnem do obližnjih zgrada, kaže Teodora.

Neki, međutim, kažu da se ne plaše da prođu kroz Staro groblje, jer poznaju pa i hrane sve pse koji tu žive.

Ali šta ako pas pogrešno protumači bilo koji pokret ljudi ili dece koje tu prolaze i kidiše na njih zubima? Zato građani rešenje problema očekuju od onih koji su dobili mandat za to. Međutim, Gradski većnik Žarko Ranković kaže da se višegodišnji pokušaji i naporida se problem pasa lutalica trajno reši, uvek završe neuspehom! Taman se opredeli zemljište za azil, komšije zaprete blokadom puteva ako se on izgradi u njihovom komšiluku. Ali džabe i plac kada, tvrdi Ranković u gradskoj kasi nema para ni za izgradnju azila, a kamo li za brigu o psima koji bi bili smešteni u njima.

Samo bi izgradnja koštala 70 miliona dinara, plus dva evra po psu koji bi bili smešteni tamo. Za hijadu pasa, a ima ih više to je 2000 evra dnevno. Grad taj novac nema, kaže Ranković.

Ranković tvrdi da je mogao novac od donatora da se iskoristi za rešenje problema, ali da to nije realizovano zbog inaćenja nevladinih udruženja koja se bave zaštitom životinja. Zakazale su i uprave kojima je poveren posao sastavljanja pravilnika o držanju kućnih ljubimaca.

Godinu i po dana već sastavljaju pravilnik i nikako sda ga sastave. Konačno je napravljena radna verzija, ali udruženja za zaštitu životinja neće da ga prihvate jer nema azila, tvrdi Ranković.

U međuvremenu, grad je samo za prvih šest meseci ove godine na ime odtete građanima zbog ujeda pasa lutalica, ali i drugih povreda isplatio iz gradske kase, blizu 7 miliona dinara.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com