TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

GRAD NIŠ – EVROPSKI GRAD BUDUĆNOSTI 2020/21

Financial Times fDi magazin je objavio rang listu finasijskih, ekonomskih i biznis potencijala gradova i regiona Evrope. Ovim rang listama identifikovani su gradovi i regioni sa najperspektivnijim potencijalima za investiciona ulaganja, ekonomski razvoj i privredni rast.

Grad Niš ponovo se našao na ovoj listi najperspektivnijih gradova na osnovu svojih potencijala, evidentnog rasta stranih investicija i kvalitne podrške grada lokalnom ekonomskom razvoju i investicijama, kroz Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i projekte. Iza ovog prestižnog priznanja i rezultata koji su do njega doveli, stoji višegodišnji kontinuirani rad i podrška Kancelarije i institucija lokalne samouprave kao i značajna podrška Republike Srbije, navodi se u saopštenju Kabineta gradonačelnika.

2018/19 Grad Niš je zauzeo sedmo mesto, da bi ove godine na osnovu izveštaja prestižnog magazina otišao korak dalje i zvanično se našao na šestom mestu malih evropskih gradova budućnosti za 2020/2021.godinu kada je u pitanju strategija razvoja i na petom mestu po isplativosti za investiranje.

Finacial Times je sakupio podatke koristeći specijalne „on line“ alate, fdi reference i podatke sa fdi tržišta, kao i druge izvore. Prikupljeni su podaci za 489 lokacija i 150 regiona u pet kategorija: ekonomski potencijal, ljudski kapital, troškovi poslovanja, infrastruktura i poslovno okruženje. Lokacije su dobijale maksimum 10 poena za svaku od kategorija, što je mereno značajem u procesu realizacije stranih investicija, kako bi se gradovi i regioni rangirali prvo u podgrupama a potom i finalnim rang grupama.

Pored toga, istraživanje je rađeno u šest kategorija direktnih stranih investicija. U ovoj kategoriji su sami učesnici u rangiranju podnosili izveštaj sa detaljima njihove strategije privlačenja stranih investicija, koji je potom ocenjivao žiri Financial Timsa. Žiri je uzimao u obzir i veičinu gradova i regiona, pa su oni podeljeni po veličini na velike, srednje, male i mikro.

Kriterijumi za ocenjivanje, po sferama za ocenjivanje su bili brojni i to: 20 u sferi ekonomskog potencijala, 15 u domenu ljudskog kapitala i kvaliteta života, 18 u domenu troškova poslovanja, 19 u domenu dostupnosti tj. geografske pozicije i transportne povezanosti i 23 kriterijuma za poslovno okruženje, tj, za podršku koju grad tj. region daje u kompletnom procesu podrške direktnim stranim investicijama.

Prestižnu poziciju Grad Niš zaslužio je zahvaljujući, pre svega, do sada uspešno realizovanim investicijama i izgradnjom novih fabrika u kojima je posao našlo blizu 10.000 radnika, uz još oko 7000 novih radnih mesta u periodu do konačne realizacije projekata.

Način rada i saradnje sa investitorima, iskustva postojećih investitora i način promocije i valorizacije potencijala grada: jak Univerzitet u Nišu, industrijska tradicija, postojanje infrastrukture u gradu i putna povezanost grada evropskim putnim pravcima, ali i jasna podrška lokalne samouprave kroz Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i projekte i ostale institucije i kvalitet života koji garantuju i aktuelni, veliki, infrastrukturni projekti Grada Niša.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com