Grad plaća "naduvane" cene komunalcima?

Grad plaća "naduvane" cene komunalcima?

Gradsko većeGradonačelnik Niša Zoran Perišić najavio je da će preispitati cene koje grad plaća za komunalne usluge, jer smatra da su “naduvane”. Da li će to uticati i na cene koje se naplaćuju građanima, rano je govoriti.

Gradsko veće razmatralo je izveštaje o poslovanju javno komunalnog sektora u 2014. godini. Izdvajaju se dva gubitaša – Gorica i Aerodrom koji su 2014. završili u minusu od oko 29 odnosno 31 milion dinara. JKP Tržnica je 2014. godine prvi put posle dugo vremena ostvarila dobit, pozitivno je poslovala Objedinjena naplata, Mediana… Međutim, gradonačelnik Niša naložiće preispitivanje cena po kojima komunalna preduzeća usluge naplaćuju gradu, jer se, kako kaže, na slobodnom tržištu pojavljuju znatno niže cene.

Zoran Perišić, gradonačelnik Niša
Zoran Perišić, gradonačelnik Niša

Najavljujem preispitivanje cena koje grad plaća za određene usluge. Ukoliko se to bude odnosilo i na ostale korisnike, utoliko bolje, kaže Perišić.

Gradska toplana je 2014. završila sa  51 milion u plusu. Knjigovodstveni pozitivna, iako ima velike dugove, posebno za gas.

Ne može da bude najveća prosečna plata u javnom sektoru u toplani, a da oni imaju gubitke. Formalno ne, ali suštinski samo dug prema Jugorosgasu je par stotina miliona, rekao je zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković.

 

Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika Niša
Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika Niša

Slavković smatra da bi javni sektor bio efikasniji kada bi direktore postavljalo direktno Gradsko veće, (kao Vlada Srbije direktore državnih javnih preduzeća) i najavljuje  da će inicirati izmenu Zakona o javnim preduzećima.

Inače, Slavković kaže da su nadležni iz javno komunalnih preduzeća na vreme završili svoje izveštaje, ali da se čekalo da i revizori završe svoj posao, a onda je sve usporila sezona godišnjih odmora. Otud je 2014. godina “na tapetu” tek sada.

 

 

 

PLAN ZA GORICU ŠTO PRE

Račun JKP “Gorica” trenutno je 29 miliona u blokadi, a dugovi su veći od stotinu miliona! Zbog neisplaćenih zarada, deo radnika je u generalnom štrajku I radi po minimumu procesa rada. Radna grupa za ovo preduze’e koju je osnovao grad  radi već dva meseca, ali gradonačelnik nije zadovoljan rezultatima. On je na sednici veća pozvao direktora Gorice da za narednu sednicu Skupštine grada pripremi plan za odvajanje Pogrebnih usluga i Zelenila od ostalih delova za koje smatraju da su neisplativi.

 

 

somborskaKREDIT ZA INVESTICIJE

Niš je izabrao Unikredit banku Srbije za zajam od 400 miliona dinara za finansiranje kapitalnih investicija.  Kao što je ranije najavljeno, ovaj novac namenjen je za izgradnju kolektora, rekonstrukciju bazena na Čairu  i za Somborski bulevar. Kredit se uzima sa kamatom od 2,9%, rok otplate je deset godina uz grejs period od godinu dana.

 

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.