Građani na protestu za spas bazilike

Građani na protestu za spas bazilike

PROTEST KOD BAZILIKE 2Građani Niša i Bele Palanke okupili su se na trasi koridora 10 na kome se nalaze zidine ranohrišćanske bazilike u znak protesta protiv zatrpavanja ovog arheološkog nalazišta zbog izgradnje auto-puta. Oni su dali podršku niškom Zavodu za zaštitu spomenika u nastojanju da speči zatrpavanje ostataka bazilike, jer bi to značilo njen gubitak zauvek.
“Spasimo baziliku, više vredi bazilika nego cela trasa puta, na temeljima duhovnosti opstaje čovečnost!” To su samo neke od poruka iše desetina gradjana, koji su se okupili na lokalitetu Kladenčište kod Bele Palanke kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika da se bazilika na tom mestu zatrpa.

Građani koji protestuju nisu protiv izgradnje auto puta, ali takodje smatraju da bi zatrpavanje bazilike bio anticivilizacijski čin, kaže Marko Jovanović Markonjero, popularni muzičar iz Niša.

Gradjanskom protestu je prisustvovala i direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Petrović Vasić.

Zavod je pokrenuo upravni postupak protiv republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture zbog odluke da dozvoli zatrpavanje bazilike i izgradnju autoputa preko nje, kaže Petrović Vasić.

Direktorka kaže da je niški zavod ponudio investitoru niz mogunosti da se problem reši, da je bilo dovoljno vremena za to, ali da jednostavno nije bilo dobre volje.
U protestu je učestvovao i direktor turističke organizacije Niša koji je istako da ovaj lokalitet nosi veliki turistički potencijal, koji bi zatrpavanjem bio izgubljen.
Radnici preduzeća Koridori Srbije nastavili su protekle nedelje radove na autoputu prema Bugarskoj na trasi koridora 10, nakon što je odobrenje za to dao republički Zavod za zaštitu spomenika kulture. Nakon toga protiv zatrpavanja bazilike oglasio se i Patrijarh srpski Irinej, ali radovi do danas nisu zaustavljeni.