GRAĐANIMA STIŽE JOŠ PARA OD BESPLATNIH AKCIJA (VIDEO)

GRAĐANIMA STIŽE JOŠ PARA OD BESPLATNIH AKCIJA (VIDEO)

Stiže još para od akcija, a ovog puta dividendu isplaćuje kompanija Telekom. Novac će dobiti i država kao većinski akcionar, ali i mali akcionari. Ekonomisti savetuju građanima da zadrže besplatne akcije, da ih ne prodaju, jer nije reč o velikom novcu, a treba da plate i troškove koji prate takve transakcije. Posebno se preporučuje zadržavanje akcija profitabilnih kompanija.

Građani koji su imali pravo na besplatne akcije, 2012. godine dobili su po 31 deonicu kompanije Telekom. U međuvremenu njima nisu mogli da trguju na berzi, ali po osnovu svake deonice imali su pravo na dividendu. Telekom će 22. decembra isplatiti dividendu svim akcionarima koji su deonice Telekoma posedovali 20. juna ove godine. Nišlije uglavnom i ne znaju kada na njihove račune stiže novac od akcija.

Prosečan građanin ima mali broj deonica javnih preduzeća kao što je Telekom i dobiće nadoknadu za posedovanje tih deonica, ali su to sitni iznosi. Ima 31 hartija od vrednosti a građani će dobiti ok o260 dinara bruto, odnosno 220 dinara neto. To je za male akcionare stimulans za posedovanje akcija jer za njih ništa nisu ni platili nego su dobili”, kaže prof. dr Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu. 

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Novac se dobija odmah. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci. Ekonomisti kažu da ukoliko i podignemo novac od dividende ne gubimo pravo na akcije i da bi najbolje bilo da ove besplatne zadržimo.

Kod nas ne postoji berza jer padaju, nagoveštava se recesija i mislim da običan građanin ne treba da razmišlja o nekom plasmanu preko tržišta hartija od vrednosti, makar ne za sada, budući da su tu sada i transakcioni troškovi, morate platiti dilera, brokera, dati nalog za kupovinu i prodaju itd. Što se tiče ovih besplatnih akcija, one su oslobođene nekih transakcija jer deo ide preko Pošte, pa su provozije male ali su tu i mali iznosi odnosno mali broj akcija koje poseduje prosečan građanin”, objašnjava Stojanović.

“Svaki građanin sam odlučuje o svojoj imovini, ali ono što se očekuje kada je reč o Telekomu da bude profitabilna kompanija i onaj ko može trebalo bi da kupi dodatne akcije, ali, prema rečima ekonosmista mislim isplativije je da se besplatne akcije zadrže. Postoji berza i berzanski posrednici i dileri i brokeri koji naplaćuju svoje usluge ali kod nas su finansijska tržišta dosta plitka i to nije baš zaživelo i bilo bi dobro da se ožive jer bi i hartije od vrednosti zaživele. Takođe, neke banke imaju investicione fondove i možete da kupite određeni broj deonica, ali i to je isto pitanje s obzirom na trentunu situaciju na finansijskim tržištima koliko se isplati jer sad ko je uložio u Delta Invesment je sada u minusu”, dodaje Stojanović. 

Za 31 deonicu, koliko ih poseduje najveći broj građana ukupno će biti isplaćeno 6,7 milijardi dinara odnosno 57 miliona evra.  Prošle godine kompanija Telekom je akcionarima isplatila dividendu u ukupnom iznosu 4,16 milijardi dinara. Podsetimo, upis akcija je bio pre 10 godina i trajao je šest meseci.

Do sada je četiri miliona građana dobilo po pet akcija NIS i po jednu akciju Aerodroma “Nikola Tesla” a čijim se deonicama trguje na berzi, ali i po sedam akcija Akcionarskog fonda.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com