недеља, јул 21

GRAĐANI SUTRA NA REFERENDUMU ODLUCUJU O PROMENI USTAVA (VIDEO)

0
37

Građani Srbije odlučivaće sutra na Republičkom referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa koji će biti sproveden na glasačkim mestima u periodu od 7.00 do 20.00 časova.

Referendumsko pitanje glasi „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“, o kojem će se građani izjasniti zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“.

Promenu Ustava predložila je Vlada Srbije u cilju obezbeđivanja veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolju zaštitu prava građana i jačanje vladavine prava.

Amandmani predviđeni Aktom o promeni Ustava odnose na samo pravosuđe i njima se ne menjaju drugi delovi Ustava.

Naime, amandmanima se, kako ukazuju stručnjaci, predviđaju dodatne garancije za nezavisnost sudstva i sudija, garantuje se i stalnost sudijske funkcije i predviđa da će najviši sud u Republici biti Vrhovni sud.

ANA BRNABIĆ POZVALA GRAĐANE DA GLASAJU ZA USTAVNE PROMENE

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je građane da izađu sutra na referendum i glasaju za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, koja će, kaže, doneti veću vladavinu prava i jače institucije u našoj zemlji.

Ana Brnabić

Sutrašnji dan je izuzetno važan za čitavu našu zemlju, da nam se nikad ne ponovi takozvana reforma pravosuđa iz 2009. koja je ustvari bila čista politička čistka sudija. U jednom danu otpustili su 837 sudija, zato što nisu bili politički podobni, a ta čistka je sve građane koštala 44, 4 miliona evra„, rekla je Brnabić novinarima u Obrenovcu gde je obišla dispečerski centar.

Ona je istakla da je referendum u ovom trenutku „najvažnija stvar za jačanje naše zemlje“.

Premijerka je pozvala građane da glasaju za promenu Ustava, koja će, kako je naglasila, doneti nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

Poziv građanima da zaokruže “da”, sem predstavnika Vlade Srbije, danas su uputili su i Ištvan Pastor i Rasim Ljajić.

LJAJIĆ: PRAVOSUĐE PREDSTAVLJA KIČMU SVAKE UREĐENE DRŽAVE

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), Rasim Ljajić, pozvao je građane da sutra izađu na referendum i zaokruže „da“, jer će, kako je naveo, davanjem podrške promenama Ustava biti obezbeđena veća nezavisnost pravosuđa, a samim tim i pravednija država.

Rasim Ljajić

Ljajić u izjavi Tanjugu ističe da su dva ključna razloga zašto građane poziva da izađu na referendum.

Prvi je da pravosuđe predstavlja kičmu svake uređene države. Ovo je korak ka stvaranju politički nezavisnijeg i profesionalnijeg pravosudnog sistema u Srbiji. Drugi razlog je što će ovo predstavljati minimalno, ali ipak ubrzanje našeg evropskog puta. Zbog toga pozivam građane još jednom da izađu na referendum i zaokruže “da““, rekao je predsednik SDPS Rasim Ljajić.

 

PASTOR: ZNAČAJAN DAN,IZAĐIMO NA REFERENDUM I ZAKRUŽIMO „DA“

Predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodina, Ištvan Pastor, uoči sutrašnjeg Republičkog referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije, pozvao je sve građane da izađu na biračka mesta i zamolio ih da glasaju za promenu Ustava.

„Ljubazno molim sve građane Republike Srbije koji imaju pravo glasa, da se koriste tim pravom, ja ću to svakako učiniti kao i uvek. Mislim da je ovaj sutrašnji dan veoma značajan, jer ćemo se izjašnjavati o promenama Ustava“, izjavio je Pastor za Tanjug.

„Molim građane da sutra, kada uzmu učešće u izjašnjavanju, glasaju za promenu Ustava i da podrže one predloge koji su definisani, jer nas to dovodi bliže do generalnog cilja, kako bi nam sudstvo bilo nezavisnije“, kazao je Pastor.

Takođe, kako ističe, to nam obezbeđuje da poštujemo obavezu koju smo sebi zadali u procesu pregovaranja sa Evropskom Unijom.

„Ova sutrašnja odluka je važna i jer ćemo praktično apsolvirati jednu od obaveza tog procesa priključivanja Srbije Evropskoj uniji, gde nam je svakako mesto“, naglasio je Pastor.

 

Leave a reply