gradska kucaIako razgovor trojice bivših i aktuelnog gradonačelnika Niša, organizovan u okviru Nedelje parlamentarizma, nije zapalio velike varnice, ipak je pitanje ko je u kakvom stanju zatekao Niš bilo jedno od ključnih. Najosetljivija tema od koje gotovo sve zavisi i ovde su finansije. Dok gradonačelnik Zoran Perišić kaže da je prethodna vlast ostavila preveliki teret obaveza i da je uglavnom živela u grejs periodu velikih kredita koje je uzela, bivši gradonačelnik Niša Miloš

Miloš Simonović, bivši gradonačelnik Niša
Miloš Simonović, bivši gradonačelnik Niša

Simonović tvrdi da to nije tačno i da su krediti otplaćivani i u njegovom mandatu.

Smatram da smo mi, i pored vraćanja kredita i pored obaveza uspevali da taj finansijski sistem držimo stabilnim. Nisu nam škole bile blokirane, nismo dugovali javnim preduzećima po 100, 200 ili 300 miliona kao što je to danas, tvrdi Simonović.

Perišić je rekao da ga je zatekao dug od skoro 22 miliona evra za kredite koje je

Zoran Perišić, gradonačelnik Niša
Zoran Perišić, gradonačelnik Niša

prethodna vlast koristila, kao i ogromne druge obaveze grada. On kaže da su krediti sada teški pet miliona evra a da su druge obaveze smanjene za dve milijarde dinara.

Situacija koju sam zatekao 2012. godine meni deluje problematično i teško zbog obaveza koje je grad morao da počne da izvršava, i koje su verovatno u dobrom delu odgovorne za ono što se danas vidi kao najveći teret gradske vlasti, kaže Perišić.

Na debati nije postavljeno pitanje gde je milijarda i 300 miliona od privatizacije niških firmi. Perišić kaže da 2012. od tih para nije zatekao ni dinar, a da novac nije uložen ni u kakvu industrijalizaciju niti razvoj neke industrijske infrastrukture koja bi Niš povukla napred.

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.