TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Hronika SVET Udarne VESTI

GRČKA: IDENTIFIKOVANA 24 TELA POGINULIH U SUDARU VOZOVA, ŽELEZNIČARI NASTAVLJAJU ŠTRAJK

(AP Photo/Giannis Papanikos)

Najmanje 57 ljudi poginulo je u najtežoj železničkoj nesreći u Grčkoj kada se brzi voz sa više od 350 putnika sudario sa teretnim u blizini grada Larise u noći između utorka i srede.

Spasilačka misija ostaje i danas na mestu nesreće, ali sve je manje nade da još ima preživelih.

Veliki broj putnika u vozu bili su studenti, koji su se vraćali u Solun posle produženog vikenda.

To je najveća železnička nesreća u Grčkoj, a pre ove najveća je bila 1968. godine kada su poginule 34 osobe u nesreći u južnom Peloponezu.

IDENTIFIKOVANA 24 TELA

Do sada je izvršena obdukcija 43 tela od ukupno 57 poginulih u železničkoj nesreći kod Larise, u Grčkoj, a identifikovana su 24, izjavila je šefica lokalne forenzičke službe, Rubini Leontari.

Ona je dodala da su u pomoć na identifikaciji tela u Larisu stigle kolege iz Soluna, Atine i Lamije.

Prema njenim rečima, na osnovu protokola, za identifikaciju se koristi i DNK analiza.

(AP Photo/Giannis Papanikos)

Ona je navela da je, dok nije stigla specijalna ekipa iz Atine i Policijskog odeljenja za krivične istrage radi uzimanja uzoraka genetskog materijala, lekar je tražio od četiri pripadnika Saobraćajno-bezbednosne službe Larise da prikupe informacije od rođaka nestalih, objavio je “Ekatemerini”.

Leontari je istakla da su svi poginuli mlađi od 35 godina. Veliki broj tela je sa opekotinama, dok su neka ugljenisana.

Ukupno 52 rođaka dalo je uzorak DNK, navela je Leontari, ističući da je taj genetski materijal, zajedno sa uzorcima sa tela poginulih, svaka četiri sata bio slat u Atinu da bi proces identifikacije bio što pre završen.

Brzi putnički voz, sa više od 350 putnika, sudario se direktno sa teretnim vozom u blizini grada Larise u noći između utorka i srede.

Mnogi od putnika morali su da iskaču kroz prozore da bi pobegli od vatre, a temperatura u jednom vagonu povećala se na 1.300 stepeni Celzijusovih nakon što se zapalio, saopštile su vlasti.

Veliki broj putnika u vozu bili su studenti, koji su se vraćali u Solun posle produženog vikenda.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da je za katastrofu kriva “tragična ljudska greška”.

ŽELEZNIČARI U GRČKOJ NASTAVLJAJU ŠTRAJK

(AP Photo/Giannis Papanikos)

Radnici na grčkoj železnici nastavili su danas štrajk i planiraju još protestnih skupova zbog železničke nesreće u Larisi.

Udruženje železničara upozoravalo je godinama na lošu situaciju na železnici, ali to nikada nije shvaćeno ozbiljno, saopštio je glavni sindikat grčkih železničara, zahtevajući sastanak sa novim ministrom saobraćaja, imenovanim posle nesreće sa mandatom da osigura da se takva tragedija nikada ne ponovi.

Sindikat je naveo da želi jasan raspored za sprovođenje bezbednosnih protokola na železnici, kao i odgovore kako je došlo do nesreće u Larisi, preneo je Rojters.

Planirano je da se operacija uklanjanja vagona koji su iskočili iz šina završi danas, rekao je zvaničnik vatrogasne brigade.

Planirana su još dva protesna skupa zbog železničke nesreće za danas u Atini – jedan oko podne, a drugi uveče.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com