„gReact”: OD DANAS I PRIJAVA EKOLOŠKIH PROBLEMA PREKO INTERNETA

„gReact”: OD DANAS I PRIJAVA EKOLOŠKIH PROBLEMA PREKO INTERNETA

Ekološke probleme sa kojima se susreću u svojoj lokalnoj samoupravi, građani od sada mogu da prijeve putem mobilne i veb aplikacije „gReact” (Green Reaction), koja može besplatno da se preuzme na Google Play i APP Store.

Takođe, omogućeno je i slanje SMS ili MMS poruka na 066-5555-001, kao i telefonski pozivi Kontakt centru na broj 0800-003-003, radnim danima od 7:30 do 15:30 sati.

ŠTA JE gReact?

gReact je mobilna aplikacija namenjena građanima koji žive na teritoriji Republike Srbije, a putem koje mogu dostavljati informacije i zahteve za rešavanje ekoloških problema koji su prisutni na lokalu.

Građani putem aplikacije direktno prijavljuju sve ekološke probleme Operativnom centru Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Takođe, preko ove aplikacije se dalje može pratiti status realizacije prijavljenog problema.

Građani će dobijati i važna upozorenja o vremenski kritičnim prirodnim i komunalnim dešavanjima, koja su od značaja za sigurnost samih građana i imovine, odnosno za očivanje životne sredine (npr. upozorenja o nepovoljnim meteorološkim uslovima, požarima, poplavama, saobraćajnim nezgodama koje uključuju vozila za prevoz opasnih materija…).

Registrovani korisnici mobilne aplikacije mogu da dobijaju aktuelne ekološke i komunalne informacije koje tematski odgovaraju profilu korisnika ili su selektovane u odnosu na njegovu trenutnu lokaciju (npr. vremenska prognoza, kvalitet vazduha, vodostaj, mape sa naznačenim novootvorenim mestima za odlaganje smeća ili opasnog materijala…).

STARTUJE INFOSISTEM ZA EKOLOŠKE PRIJAVE GRAĐAMA

Građani Srbije danas će putem jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema moći da prijave ekološke probleme.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je u nedelju finalnim pripremama za puštanje u rad tog siitema.

“Ovo je važna vest za građane Srbije, jer danas testiramo sistem, putem kojeg će već od sutra moći da prijavljuju ekološke probleme sa kojima se susreću u svojoj lokalnoj samoupravi. Administratori će prikupljati informacije sa terena koje dobiju od građana i pozivati nadležne službe da reaguju, pre svega inspekcije i druge službe u lokalnim samoupravama, kao i republičku inspekciju zaštite životne sredine”, rekla je Vujović.

Ministarka je pozvala građane da ukazuju na ekološke probleme na koje nailaze, a lokalne samouprave da tesno sarađuju, kako bi se ti problemi što pre i rešili.

Vujović je istakla da je sistem veoma značajan, jer omogućava da se, zajedno sa građanima, efikasnije pristupi mapiranju i rešavanju ekoloških problema u Srbiji, što će pomoći i u kreiranju strategija za rešavanje ekoloških problema i u projektovanju budžetskih sredstava za te namene.

U SRBIJI OKO 3.500 DIVLJIH DEPONIJA

Prema njenim rečima, sistem predviđa i praćenje lokacija očišćenih divljih deponija na kojima su postavljene kamere.

“U Srbiji ima oko 3.500 divljih deponija, a mi smo tokom prošle godine očistili 500 lokacija. Narednih dana ćemo raspisati novi konkurs, kako bismo nastavili da čistimo i u ovoj godini, a izdvojili smo i sredstva za postavljanje kamera. Još jednom pozivam građane da nam ukazuju na ekološke probleme i da zajedničkim delovanjem podižemo svest i unapređujemo kvalitet životne sredine, da zajedno radimo za čistiju i zdraviju Srbiju i samim tim za bolji životni standard”, kazala je Vujović.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.