Vjerica Radeta
Vjerica Radeta

Troje sadašnjih i bivših funkcionera SRS Vjericu Radetu, Petra Jovića i Jovu Ostojića Haški tribunal optužio je da su pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima u postupku protiv njihovog stranačkog lidera Vojislava Šešelja. Niški radikali doživljavaju to kao atak na stranku koja je, kako tvrde, od povratka Šešelja podigla rejting, ali i kao nove uslove na putu ka Evropskoj uniji.

Kad god se približimo nekom datumu u pregovorima, Srbiji se postavljaju neki totalno neargumentovani uslovi. Za nas haški tribunal od prvog dana nema nikakav zakonski legitimitet, kaže predsednik Gradskog odbora SRS Niš Bojan Krstić.

Krstić smatra da to nije stvar kojom treba da se bave radikali, ali ni organi vlasti u Srbiji jer, kako kaže, „ukoliko sebe smatraju ozbiljnim, na ovakve insinuacije ne traba da obraćaju pažnju“.

A vlast je donekle zatečena zahtevom. Postupiće u skladu sa zakonom.

To je nešto što nas je uslovno rečeno zateklo kao informacija, ne više od toga. Vlada će svakako biti odgovorna kao što je bila i do sada, postupiće u skladu sa zakonom, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

Upitan kako je moguće da Vlada Srbije nije bila upoznata sa zahtevima Haškom tribunala, Vulin je rekao da je siguran da u Vladi postoji neko ko se bavi time i da to nije nešto čime treba da se bavi cela vlast.

Srpska radikalna stranka smatra da odluka Haškog tribunala predstavlja još jednu u nizu „antisrpskih provokacija“ i dodaje da ne postoji pravni osnov da vlasti Srbije Radetu, Ostojića i Jovića izruče Tribunalu.