TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo region i Srbija VESTI

HAG: STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ OSUĐENI NA PO 15 GODINA ZATVORA(VIDEO)

(Piroschka van de Wouw/Pool Photo via AP)
(Martijn Beekman/Pool Photo via AP, File)

Žalbeno veće Mehanizma pravosnažno je osudilo nekadašnje čelnike resora Državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na kazne od po 15 godina za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koje je dovelo do zločina u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu, Trnovu.

Žalbeno veće je preinačilo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina kao pomagači, a ne i učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Veće je odbacilo žalbe Stanišića i Simatovića na presudu kojom su osuđeni  za pomaganje i podržavanje ubistva kao kršenja zakona i običaja ratovanja, kao i za ubistvo, deportaciju, nehumana dela (prisilno premeštanje) i progon kao zločine protiv čovečnosti, nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u Bosni i Hercegovini u aprilu 1992. godine.  

Krivična odgovornost Stanišića i Simatovića bila je zasnovana na konstatacijama da su organizovali obuku, a zatim i angažovali srpske snage koje su učestvovale u zauzimanju i zločinima, smatra ovo veće. 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com