HANTEROV SINDROM: ALEKSINAČKA BOLNICA PRVA VAN BEOGRADA KOJA DAJE TERAPIJU (VIDEO)

HANTEROV SINDROM: ALEKSINAČKA BOLNICA PRVA VAN BEOGRADA KOJA DAJE TERAPIJU (VIDEO)

Hanterov sindrom u Srbiji ima samo sedam osoba. Svi dečaci. A jedan od njih živi u Aleksincu.

Zato je aleksinačka bolnica pre pet godina postala prva u Srbiji koja, osim Beograda, daje terapiju pacijentima koji boluju od ove vrlo retke bolesti. Sada lekari dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Aleksincu svoja znanja i iskustva prenose kolegama.

Lekari dečjeg odeljanja Opšte bolnice u Aleksincu 2017. godine počeli su sa lečenjem tada 13 godišnjeg Marka koji boluje od vrlo retke bolesti. Da ne bi morao da svake nedelje da odlazi na terapije sa roditeljima u Beograd, aleskinačka bolnica je prihvatila da bude lečen u svom gradu. To znači da su lekari u Aleksincu prošli obuku na Odseku medicinske genetike u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu sa doktorom Goranom Čuturilom.

Hanterov sindrom je retka urođena bolest metabolizma. Oboleli nemaju dovoljno enzima koji razgrađuju masti. Terapiju moraju da primaju čitav život.

Marko je kao punoletan sada na lečenju na internom odeljenju i Opšta bolnica u Aleksincu je spremna i za to. Svoja isksustva i znanja sada prenose drugim lekarima.

Za sada se u svom mestu leči još jedan pacijenat, na niškoj klinici, a u Srbiji postoji ukupno sedam. Svi dobijaju terpaiju i lek koji se kod nas daje od 2007 godine o trošku države.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com