Haos na Kosovu i Metohiji. U Zvečanu ranjen Srbin, incidenti u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao u Rašku, sastaje se sa Srbima na Kim.

Kako prenosi reporter Kosovo onlajna, kosovska policija koja je došla iz Južne Mitrovice upala je u jednu od gradskih apoteka kako bi proverila kosovske carinske papire.

Nakon toga se narod okupio, izražavajući nezadovoljstvo pomenutom akcijom, a situacija je eskalirala kada je Kosovska policija počela da baca šok bombe i suzavac.

UPUCAN SRBIN U ZVEČANU

Jedan Srbin upucan je u Zvečanu i trenutno se nalazi u teškom stanju, javljaju mediji.

„Povreda je naneta vatrenim oružjem. Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intezivnoj nezi i u teškom je stanju“, potvrdio je jutros  za Kosovo onlajn direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

„Novosti“ prenose da je reč o Srećku Sofronijevuću iz Zvečana i da je on ranjen nakon što su pripadnici kosovske policije otvorili vatru na okupljene građane u Zvečanu.

Kako dodaju, pozivajući se na nezvanične informacije, on je pogođen u leđa.

Radio Kontakt Plus prenosi, pozivajući se na nezvanične informacije, da je najmanje šest osoba primljeno u KBC Kosovska Mitrovica.

U međuvremenu, pripadnici Kosovske policije su počeli da se povlace iz Zvečana, a na putu su bile primetne čaure od bojeve municije.

DVA OPERISANA PACIJANTA NA INTENZIVNOJ NEZI

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je danas Tanjugu da su dva pacijenta koja su povređena na severu Kosova zbrinuta u toj ustanovi i da je pacijentu koji je upucan izvađen metak, krvarenje sanirano kao i da se nalazi na intenzivnoj nezi.

„Hitno je operisan pacijent koji je upucan u leđa. Metak je prosao kroz desnu lopaticu koja je polomljena i gotovo izašao na prednjoj strani vrata u blizini velikih krvnih sudova“, rekao je Elek za Tanjug.

On je dodao da je drugi pacijent koji je zadržan primljen sa povredama grudnog koša.
Elek je rekao i da je ukupno povređeno 10 osoba, a da je dvoje zadržano na lečenju.
On je objasnio da su se ostali građani uglavnom javljali zbog povreda očiju izazvanih suzavcem i lakših telesnih povreda od gumenih metaka i da su posle saniranja povreda napustili KBC.

Beograd, 13. oktobra 2021.- Direktor Kancelarije za KiM Petar Petkovic odrzao je danas vanrednu konferenciju za medije povodom incidenata na KiM i ranjavanja Srbina u Kosovskoj Mitrovici. FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković saopštio je ranije danas da su u akciji Kosovske policije koja je upala na sever KIM povređeno više desetina građana, kao i da je teško ranjen u grudni koš Srećko Sofronijević kojem se lekari bore za život.

NATO:NASTAVLJAMO DA OBEZBEĐUJEMO SIGURNOST NA KIM

Povodom ponovnog nasilja na Severu KiM nad pripadnicima srpske zajednice, iz sedišta NATO u Briselu za Tanjug kažu da su u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

„Kosovska policija sprovodi operaciju primene zakona širom Kosova. Misija KFOR, koju vodi NATO, u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice i ostaje potpuno usredsređena na svakodnevno sprovođenje svog mandata da obezbedi sigurno kruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu“, poručio je zvaničnik NATO za Tanjug.

U sedištu NATO dodaju da KFOR nastavlja da podržava primenu nedavnog dogovora o deeskalaciji na severu Kosova koji je postignut između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.