Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu uhapsili su bivšeg funkcionera niške opštine Palilula B.Dž. (1968) zbog postojanja osnova sumnje da je tokom 2013. i 2014. godine uzeo  2.930.000 dinara na ime promotivnog materijala za jedan projekat, koji nikada nije izrađen i isporučen.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprave, pored B.Dž.,  uhapšen je i N.B. (1985), koji je kao menadžer projekta bio angažovan po ugovoru o delu sa gradskom opštinom Palilula. Krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još  tri osobe.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni tokom sprovođenja programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, za projekat „LIVINGGREEN“,pribavili imovinsku korist od 2.930.000 dinara osumnjičenom B.Dž., uz falsifikovanje dokumentacije u postupku javne nabavke promotivnog materijala.

Promotivni materijal, kako se sumnja, nije izrađen i isporučen gradskoj opštini Palilula, već je novac podignut sa računa i predat osumnjičenom B.Dž.,saopštila je policija.

HAPŠENJA I U ELEKTRODISTRIBUCIJI

Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Nišu u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu uhapsili su troje zaposlenih u  javnom   preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ EDB Niš, zbog postojnja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pokušaju i falsifikovanje službene isprave.

Uhapšeni su M.P. (1982), M.S. (1984) i K.Š. (1980).

Postoje osnovi sumnje da je M.P., kao rukovodilac službe za kontrolu mernih mesta,  iskorišćavanjem svog službenog položaja, kao direktno pretpostavljeni, osumnjičenoj službenici K.Š prvo naložio, a zatim i diktirao da u službene spise, „čitačke kartone“ od januara 2017. godine, upisuje neistinite podatke o količini utrošene električne energije u kilovat-časovima za mesec decembar 2016. godine, za 163 brojila u domaćinstvima.

Sumnja se da je osumnjičenom M.P. u tome, prema prethodnom dogovoru, pomogao i osumnjičeni službenik M.S. koji je K.Š. takođe diktirao neistinite podatke o stanju brojila koje je ona upisivala u „čitačke kartone“.

Postoje osnovi sumnje da je tako sačinjene „ čitačke kartone“ osumnjičeni M.P. dalje predao službi za obračun i naplatu utrošene električne energije, sa uvećanom potrošnjom za 1.123.675 kilovat časova, a sve u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, od najmanje 5.093.301 dinara pravnom licu EPS Distribucija“ DOO Beograd ogranak „Elektrodistribucija Niš“.

Na taj način korisnicima električne energije, osumnjičeni M.P. naneo bi štetu u navedenom iznosu, a namera mu je, kao se sumnja, bila da prikaže povoljnije  rezultate poslovanja javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ EDB Niš za poslovnu 2016. godinu, od stvarno ostvarenih, saopštila je policija.

MALVERZACIJE SA PRODAJEM ZGRADE

Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Nišu u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu uhapsili su tri osobe osumnjičene za malverzacije sa prodajom jedne zgrade.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem uhašpšeni su odgovorno lice stambene zadruge „Niš“ R.D. (1980), zaposlenog u niškoj Službi za katastar nepokretnosti B.P. (1964) i J.S. (1952).

Postoje osnovi sumnje da je R.D., u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi osumnjičenom J.S., na štetu Stambene zadruge „Niš“, sa njim aprila 2014. godine zaključio Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti za 1.044.000 dinara, u koji je uneo neistinite podatke o vrsti i stepenu izgrađenosti objekata.

Osumnjičenom R.D. je kako se sumnja, bila ponata činjenica da je stari objekat koji je postojao na licu mesta u Ulici Oblačića Rada srušen pre 1999. godine i da je na tom mestu izgrađena garaža investitora RTV “Belami“ koji je imao pravo korišćenja na istom za period od 99 godina.

Navedeni objekat, nakon konverzije zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine, osumnjičeni J.S. poklonio je marta 2016.godine i primaocu poklona omogućio da postane njegov vlasnik.

Na taj način osumnjičenom J.S. pribavljena je imovinska korist od 2.033.000  dinara, što je iznos koji predstavlja razliku između tržišne cene garaže i zemljišta uz garažu i ugovorene kupoprodajne cene.

Postoje osnovi sumnje da je B.P. prekoračio granice svog ovlašćenja i nakon izvršenog uviđaja na licu mesta, sačinio službenu belešku u koju je uneo neistinite podatke da se izgrađeni objekat na terenu, slaže sa već uknjiženom zgradom koja je srušena 1999.godine., iako to nije odgovaralo stanju na licu mesta.

Na taj način B.P. je omogućio J.S. da izvrši upis prava korišćenja, potom konverziju iz prava korišćenja u pravo svojine i na kraju da tu nepokretnost pokloni,saopštila je policija.

Džunić među 74 uhapšenih u akciji „Signal“ zbog “finansijskog kriminala I korupcije”?

Džunić je uhapšen u policijskoj akciji „Signal“, koja je sprovedena u 19 gradova u Srbiji, a tokom koje su uhapšene 74 osobe.

 

 

 

Uhapšeni su zbog sumnje da su budžet Srbije, Vojvodine, više lokalnih samouprava i druge privredne subjekte oštetile za oko dve milijarde dinara, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ministar je dodao da su uhapšena dva sadašnja i dva bivša predsednika opštine, zatim 14 bivših i sadašnjih direktora državnih i privatnih preduzeća, a podnete su i krivične prijave protiv više funkcionera lokalnih samouprava.

Oni se sumnjiče da su u prethodnom periodu izvršili više različitih krivičnih dela, između ostalog, pranje novca, poreska utaja, prevare, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita, kao i falsifikovanje novca, rekao je Stefanović, a navedeno je u saopštenju MUP-a.

Kako je Stefanović rekao, podnete su i krivične prijave u redovnom postupku protiv još 46 ljudi, a za tri osobe se intenzivno traga.

Stefanović je naznačio da je policijskom akcijom „Signal“, koju je MUP sproveo u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, poreskom policijom i BIA, zadat snažan udarac finansijskom kriminalu i korupciji, posebno kada je reč o zloupotrebama u državnim organima.

Država šalje jasan signal da nema zaštićenih i povlašćenih i da nikoga neće zaštititi niti partijska pripadnost, niti politički položaj, niti materijalni status. MUP će nastaviti odlučan obračun sa korupcijom, zaključio je Stefanović.