HAPŠENJE UŽIVO: EKIPI CNN STAVLJENE LISICE DOK SU IZVEŠTAVALI O PROTESTU

HAPŠENJE UŽIVO: EKIPI CNN STAVLJENE LISICE DOK SU IZVEŠTAVALI O PROTESTU

(Tanjug)

Najmanje devet osoba je uhapšeno za vreme protesta koji su izbili povodom smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske intervencije u Mineapolisu.

Uhapšen je i izveštač CNN I cela njegova ekipa i to uživo pred kamerama. Voditelji iz studija CNN kažu da nikad ranije nisu videli, ni doživeli tako nešto. Napominju da se je njihova reporterska ekipa predstavila, da je stajala na mestu na kojem im je policija prethodno dozvolila da stanu i da su profesionalno radili svoj posao, a da nisu niti vređali, niti provocirali policiju. U Mineapolisu je uvedeno vanredno stanje, a na ulice su izašli pripadnici Nacionalne garde SAD.

Protesti u Menapolisu traju već tri dana, a mediji demonstranti su prethodne noći nasilno zauzeli policijsku stanicu u kojoj su radili policajci koji se sumnjiče za nasilnu smrt Flojda i zapalili je. Policija je koristila suzavac da rastera demostrante koji su uništavali sve što im se našlo na putu i pljačkali radnje. Nemiri su se proširili i na Los Anđeles, Čikago i Memfis.

Uhapšen policajac “koji se dovodi u vezu” sa smrću Flojda

Otpušteni policajac u Mineapolisu Derek Šovin, koji je učestvovao u fatalnom privođenju afroamerikanca Džordža Flojda, posle čega su izbili višednevni nasilni protesti, je uhapšen.

Još nije jasno sa kojim će se tačno optužbama suočiti.

Afroamerikanac Džordž Flojd je preminuo u ponedeljak pošto su ga policajci vezali lisicama, dok mu je beli policajac kolenom stiskao vrat. Sva četvorica policajaca koji su učestvovali u hapšenju otpušteni su po hitnom postupku, istrazi se priključio i FBI.