HEROJI U BELOM: LEKARI, MEDICINSKE SESTRE, BOLNIČARI NA PRVOJ LINIJI ODBRANE I SLIKE KOJE NEĆEMO ZABORAVITI (VIDEO)

HEROJI U BELOM: LEKARI, MEDICINSKE SESTRE, BOLNIČARI NA PRVOJ LINIJI ODBRANE I SLIKE KOJE NEĆEMO ZABORAVITI (VIDEO)

U prvim redovima od samog početka pandemije korona virusa bili su svakako zdravstveni radnici.

“Heroji u belom” radili su prekovremeno, u crvenoj zoni, kako bi svim obolelima pružili pomoć.

I niški Dom zdravlja i Univerzitetski klinički centar dali su svoj maksimum u borbi protiv kovida. I žrtve!

Od samog početka pandemije korona virusa, na prvoj liniji odbrane bili su sami zdravstveni radnici. U belim skafanderima prolazili su kroz crvenu zonu kako bi lečili obolele. Nisu znali za radno vreme. Otvarale su se kovid ambulante, širili kapaciteti. U jednom trenutku je cela nova zgrada Univerzitetskog kliničkog centra bila u kovid režimu.

Izazova je bilo mnogo, od onog prvog trenutka kada nije samo nova zgrada Kliničkog centra bila opredeljena za lečenje, nego smo i ovde u ovom paviljonskom delu to radili. Kasnije kada su se iskristali neki principi. U duhu tih smernica, mi smo naše lečenje pacijenata sprovodili svakodnevno i po mom mišljenju, uspešno …Da li smo nešto naučili? Pokazana je moć zdravstenog sistema da se suoči sa nečim nepoznatim, kaže prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš.

U kovid sistem polako su ušle sve medicinske ustanove. I hala Čair i hotel pored nje su pretvoreni u kovid bolnicu, kovid pacijenti smeštani su u izolaciju i u neke od studentskih domova.

Svima su poznati redovi ispred kovid ambulanti niškog Doma zdravlja. U jednom trenutku bilo ih je pet u različitim delovima grada. Pacijenti, a i sami lekari znaju koliko je sve bilo neizvesno.

Stigle su i prve vakcine protiv kovida. Interesovanje za vakcinaciju je već na samom početku bilo veliko.

Već tri godine kako smo u svemu tome, dosta toga se menjalo, dosta toga smo mi učili.Od početka 2020. godine kada je bilo sve neizvesno, bilo je više straha nego znanja nažalost, pa su se vremenom stigala iskustva i znanja vezana za to šta nam se desilo. Samim tim brojevi su se menjali, ali ne proprcionalno.

Imali smo porast težih slučajeva… U trenucima kada smo imali manje pregleda, imali smo više komplikovanih pneumonija, kaže dr Milan Nikolić, koordinator Kovid ambulante Doma zdravlja Niš.

Za lekare, policijski čas nije važio. Oni su uvek bili na zadatku. Nisu pitali za vreme. Zato su se njima svake večeri zahvaljivali i građani koji su aplaudirali sa svojih prozora i balkona.

KOLIKO JE LEKARA I MEDICINSKOG OSOBLJA PREMINULO OD KORONE?

Do tačnih podataka koliko je lekara i medicinskog osoblja preminulo tokom pandemije gotovo je nemoguće doći. Brojke, ekstremno velike ili male, zavisno od izvora, često više govore o političkoj obojenosti onih koji ih iznose i teško ih je uzeti zdravo za gotovo. I to je samo po sebi dovoljno “čudno.”

Kratka pretraga na internetu pokazuje da je za manje od godinu dana u Srbiji preminulo najmanje 70 lekara i drugog medicinskog osoblja, a neki tvrde da je ta brojka veća od 100.

U Nišu je pet dana nakon proglašenja vanrednog stanja potvrđeno da je među 27 potvrđenih slučajeva kovida i jedna doktorka Doma zdravlja i da je na Infektivnoj klinici.

Dr Biljana Natić Ljumović, ginekolog u Domu zdravlja Niš, preminula je 24.marta. To je dan kasnije, na pres konferenciji u Beogradu, potvrdio tadašnji direktor Kliničkog centra Niš, dr Zoran Radovanović.

Istog dana je stigla vest da su među potvrđenim covid slučajevima u Nišu osam lekara i dve medicinske sestre. U narednim nedeljama brojke su stalno rasle.

Manje od mesec dana kasnije, 14.04. 2020. godine, Niš, Srbiju i Republiku Srpsku je potresla vest o smrti ratnog hirurga, doktora Miodraga Lazića (65)

Tokom svoje karijere spasio je mnogo života tokom ratnih devedesetih godina prošlog veka. Uz zvuke sirena i “Marš na Drinu” od njega su se oprostile i Nišlije i građani Srbije i Republike Srpske.

Njegovo ime danas nosi srednja medicinska škola u Nišu i Urgentni centar UKC Niš.

Poštu zaslužuju i sve druge žrtve među medicinarima. Kao i drugima koji su bili zaraženi, ali su se posle preležane bolesti vratili u borbu protiv kovida.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com