Hipi dolina i Sokolana otrgnuti iz zaborava

HIPI DOLINASokolana i Hipi dolina, dva kultna mesta Nišlija, dobila su memorijalna obeležja. Obeležavanje  značajnih mesta iz kulturne, sportske i društvene istorije Niša osmislila je i realizovala Kreativna grupa  kroz projekat nazvan Muzej sentimentalnosti.

Hipi dolina bila je kultno mesto sedamdesetih godina prošlog veka. Tu su se okupljali mlade Nišlije, da gluvare, druže se, udvaraju. Povezivali su ih rok muzika, ljubav, drugarstvo. Tada mlade Nišlije, koje su provodile sate u ovoj ulici, zbog muzike koja se slušala, načina života i oblačenja, nazvali su ovu ulicu Hipi dolina.

Kum je bio Joza Rajković, član nekadašnje grupe Lenja reka, kaže Dragan Arandjelović.

Druženja u Hipi dolini seća se i Žarko Bajagić, basiste kultnih Daltona. Daltoni su u Sokolani početkom marta, sedamdesete godine svirali neprekidno 28 sati, i ušli u Ginisovu knjigu rekorda. A zbog svog šarma, kao i načina sviranja, Žarko je dobio nadimak niški Pol Makartni.

Ideja da se okači tabla u ulici koja je obeležila jednu mladost, nastala je sasvim slučajno.

Jedan potpuno neformalni razgovor dvojice prijatelja, kada je jedan izgovorio tu magičnu rečenicu: “Ajmo da sačuvamo od zaborava sentimentalna mesta naše mladosti”, priča Ara.

Veliki broj onih koji su izlazili u Hipi dolinu, došli su da podrže ideju postavljanja table koja vraća sećanje na neka lepša vremena. Medju njima su i sada univerzitetski profesori, političari, privrednici, rokeri.