HOVENIJER: NE KORISTITI SILU ZA ULAZAK U OPŠTINSKE ZGRADE NA SEVERU KIM

HOVENIJER: NE KORISTITI SILU ZA ULAZAK U OPŠTINSKE ZGRADE NA SEVERU KIM

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, govoreći o polaganju zakletvi gradonačelnika izabranih na severu KiM, planiranim za sutra, izjavio je da SAD ne smatraju dobrom idejom da se silom uđe u opštinske zgrade.

Hovenijer je, posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, rekao da treba izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na severu KiM, prenela je “Koha ditore”.

“Juče sam izneo neke komentare. Pričali smo o istoj stvari. SAD smatraju da se to treba okončati, treba izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na severu. Ne mislimo da je dobra ideja koristiti silu za pristup zgradama koje možda uopšte nisu pristupačne”, rekao je on.

Upitan da li SAD podržavaju novi nacrt Zajednice srpskih opština koji je predložio Kurti, Hovenijer je rekao da ga podržavaju, dodajući da smatraju da kosovska vlada ima odgovornost da hitno krene dalje sa pregovorima, a zatim sa formiranjem ZSO.

“Nekoliko puta smo rekli da ideje treba staviti na sto, da znamo šta je vizija. Želimo da ovaj proces napreduje”, istakao je Hovenijer.

On je rekao da SAD ne želi da SZO bude u suprotnosti sa kosovskim ustavom i da su jasno izneli svoju verziju, ali da je važno da i Priština stavi svoje ideje na sto.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com