уторак, јул 23

(VIDEO) Humanitarac Oli Walker sa psom pešači oko sveta

0
34

Četrdesetogodišnji Slovenac Oliver Tič planira da sa svojim psom Karlitosom pređe više od 30.000 kilometara pešice, obilazeći 35 zemalja na četiri kontinenta. Već je prošao kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Srbiju i trenutno se nalazi u Nišu. 

Kako kaže, dnevno troši najviše 10 evra za hranu i osnovne potrebe. Sve što sa sobom nosi je u  kolicima koja gura, a podršku pronalazi kod lokalnog stanovništva širom sveta i kroz Lions District organizaciju sa kojom uspeva da tokom svog putovanja sprovede razne humanitarne akcije.

Ovo je Oliver Tič, avanturista i humanitarac na svetskoj misiji. Sa svojim psom ovaj 40-odišnji Slovenac planira da pređe 30.000 kilometara pešice, obilazeći 35 zemalja u Evropi, Australiji, Africi i Aziji. Svoje epsko putovanje započeo je 5. aprila iz rodne Slovenske Konjice, preko Hrvatske, Bosne i Srbije. Trenutno se nalazi u Nišu za koji je poseban vezan jer je njegov otac poreklom iz grada na Nišavi.

„Sledeći ponedeljak idem prema Makedoniji, Grčka, Turska, zatim do Armenije, Irana, Pakistan, onda Azija i posle Austrlija, a onda idemo u Afriku.”

Dnevno troši 10 evra za hranu i osnovne potrebe. Sve što sa sobom nosi nalazi se u kolicima koja gura.

“To su veća dečja kolica gde su mi šator, voda, hrana za mene i Karlitosa kojeg sam napuštenog pronašao u Peruu, kolica sa psom mogu da budu teška”

Ovo putovanje će mu biti jedno od najdužih u životu. Kaže da će trajati bar četiri godine. Do sada je prepešačio celu Sloveniju,  2014. godine, ukupno 330 km za 14 dana hodanja. Dve godine kasnije obišao je Sjedinjene Američke Države, prešašvši 6840 km u 175 dana. 2018. godine pešice je krenuo Panaamaeričkim autoputem kada je ga avantura odvela na dva kontinenta i kroz 15 zemalja. Putovanje je trajalo 996 dana, a najveći kulturološki šok, kako kaže doživeo je u Boliviji.

“Tamo u nekim selima su prvi put videli čoveka sa belom kožom, nemaju struju, žive u blatnjavim kućama, deca nemaju telefone.”

Član je Lions District-a koji okuplja 2,5 miliona ljudi u 46.000 klubova širom sveta, među kojima je i niški. Zahvaljujući toj organizaciji uspeva da se bavi humanitarnim radom. U jednom od prošlih avantura sreo je Luku Dončića pre utakmice u Dallasu.

“On mi je potpisaso dres koji sam prodao za 20.000 evra koji sam dao za mlade sportske nade. Meni novac ne treba, pomažu mi ljudom hranom, gostoljubljem, a ja vraćam ovako.”

Životni moto mu je da prihvati stvari onakve kakve jesu i da se prilagođava situaciji bez otpora. U planu mu je i da jednog dana izda knjigu o svojim putovanjima.

„“Go with the flow“ je moj moto, želim jednog dana da se okrenem i da kažem da sam živeo onako kako sam želeo.”

Leave a reply