RODOLJUB SABIC
Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja

Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću žale se i vladine službe koje ne mogu da dođu do potrebnih informacija.

Više od 93% intervencija poverenika za informacije od javnog značaja urodi plodom, ali kao da ne postoji mehanizam da se i onih 7% institucija natera da tražene informacije učine dostupnim. Nisu uvek u pitanju iste institucije, ali je jedan zajednički imenitelj – uvek je reč o podacima o novcu! A da bi situacija bila još apsurdnija, čak i organi vlasti traže pomoć poverenika.

 

Prosto je zaprepašćujuće da organi vlasti moraju da se žale povereniku, ali to se dešava i to ne u malom obimu. Samo se vladin Savet za borbu protiv korupcije ove godine žalio povereniku 28 puta, kaže Šabić.

SABIC NA PRAVNOM FAXUŠabić, koji je održao predavanje na Pravnom fakultetu u Nišu, kaže da do sada nije pokrenut ni jedan postupak protiv onih koji krše taj zakon.

 

Niko ne goni prekršioce zakona, nadležno Ministarstvo nije pokrenulo ni jedan jedini postupak protiv onih koji krše zakon. Sem toga, ne funkcioniše ni mehanizam prinudnog izvršenja odluka poverenika, tvrdi Šabić.

Srbija od 2005. ima Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i mnoge stvari su otada neuporedivo bolje, ocenjuje Šabić ali kaže da problema i dalje ima puno. Poverenik prima na hiljade žalbi, po čemu smo i dalje u samom vrhu.