gimnazija bs.mpg_snapshot_00.00_[2014.09.27_17.25.42]Ni uskršnji raspust nije pomogao da se smire zategnuti odnosi sindikata prosvetnih radnika u štrajku i resornog minstarstva. Od sutra u 20-ak škola u Nišu pojedini nastavnici ponovo će držati nastavu po 30 minuta, a do kada će tako biti – u Uniji sindikata prosvetnih radnika kažu da zavisi od ministra Srđana Verbića. Minimalni zahtev prosvetara je potpisivanje kolektivnog ugovora, a poziv za razgovor očekuju već prvog radnog dana.

Iako je nedavno umanjenje plata za prosvetare u štrajku bilo priličan udarac, od skraćenih časova, kažu, ipak ne odustaju. U oko 20 škola u Nišu, mahom srednjih, i posle uskršnjeg raspusta časovi će trajati pola sata. U Uniji sindikata prosvetnih radnika kažu da je minimum za prekidanje štraka je potpisivanje kolektivnog ugovora. Poziv, kažu, čekaju.

“Ima najava da će iz Ministarstva stići poziv na nastavak pregovora. Ali da bismo uopšte pregovarali, mi smo rekli da prvo hoćemo da potpišemo kolektivni ugovor. U njegovom stvaranju smo učestvovali, i sa tekstom smo saglasni”, kaže Vladimir Milićević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Nišu

Krajem aprila trebalo bi da bude organizovana proba male mature, a u Uniji kažu da će od ministarstva prosvete zavisiti da li nastavnici dežurati. Ako nema odgovora države, i kraj godine i završni ispit,po prosvetarima su pod znakom pitanja.

“Vrlo lako može da se desi da ocene na kraju školske godine ne budu zaključene. Bliži se i završni ispit koji ne može da se održi ako ne dežuraju nastavnici, a ti nastavnici su sada u štrajku”, napominje Milićević.

Štrajk prosvetara traje već pet meseci, po ocenama nekih roditelja najdeblji kraj izvlače upravo učenici, a pogotovo završni razredi koji se spremaju za prijemne ispite. U sindikatima tvrde da obim nastave njihovim štrajkom ne trpi, i da će osmaci stići da se pripreme. Ocenu od stučnjaka nismo uspeli da dobijemo, jer od nekoliko školskih psihologa u niškim školama koje smo kontaktirali, niko nije želeo pred kamere.