I posna slava masno košta
Bilo posna ili masna ove godine za slavsku trpezu treba odvojiti više para nego pre, kažu Nišlije. Čak i za uži krug porodice, do desetoro ljudi, potrebna je gotovo jedna prosečna plata, zbog čega se kupuju manje količine ribe, voća i povrća, ocenjuju prodavci.
ZA SLAVSKU TRPEZU POTREBNO VIŠE PARA NEGO 2023.
Na niškoj zelenoj pijaci i u podne bilo je onih koji završavaju poslednje kupovine za pripremu posne trpeze.
“Kupujem samo kilogram ribe jer slavim u krugu porodice, dolaze mi deca”, kaže jedan Nišlija koga smo zetekli u ribranici.
Najjeftnije su girice 700 dinara kilogram, a najskuplji fileti soma i pastrmka za koju reba izdvojiti 1500 dinara za kilogram.
“Iako je danas slava, kupuje se i danas, ali manje nego juče i u manjim količinama nego prethodne godine”
Na pijaci ima i gotovih proizvoda, od zimnice do posnih kolača.
“Imamo sve, kiseli kupus, kiselu papriku i kupuje se, ne žalim se”, kaže jedan prodavac.
Slava ne može da prođe bez žita i slavskog kolača koji košta oko 700 dinara, a treba izdvojiti i novac za usluge crkvenog dostojnika kome vernici u Nišu daju oko 1000 dinara.
“Kupovna moć je ove godine slabija, a cene veće pa ljudi kupuju, ali sve u manjim količinama”, kaže prodavac.
https://youtu.be/uef887RjhUY
Kada se svede računica slavska trpeza bilo posna ili masna sa pićem u najužem krugu ljudi iznosi od 30.000, a za veći broj gostiju i do 50.000 dinara.