I pre nastave vruće u školama

I pre nastave vruće u školama

ucionicaNa području školske uprave Niš ima 176 tehnoloških viškova, a mnogo je više onih koji rade sa nepotpunom normom. Koliko nastavnika će ostati bez posla, to će tek videti u narednom periodu. Ali, obavezan odlazak u penziju sa navršenih 65 godina svakako će osloboditi mesta za popunjavanje nedostajućih časova ostalim kolegama.

Precizno se ne zna šta će se desiti. Ministarstvo prosvete i načelnici školskih uprava ažuriraju liste tehnoloških viškova. Broj će se znati početkom iduće nedelje, ali na žalost mnogi ljudi će ostati bez posla, kaže Mirjana Živić

Mirjana Živić Todorović, Unija sindikata prosvetnih radnika
Mirjana Živić Todorović, Unija sindikata prosvetnih radnika

Todorović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Niša.

Po zakonu, nastavnik koji napuni 65 godina života automatski se penzioniše. Rukovodilac Školske uprave Dragan Gejo kaže da će se do 1. novembra penzionisati  čak 150 nastavnik. Ako bude usvojen zakon da žene idu sa 60 godina i 6 meseci u penziju, to će osloboditi još prostora.  Ipak, neka mesta se ne oslobađaju tako lako, jer nose mali fond časova. Takav je slučaj sa fizičkim vaspitanjem i muzičkom kulturom, dok za nastavnicima drugih predmeta postoji veća potreba.

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.