I STARI EI TELEVIZORI, RADIO APARATI I RENTGENSKE CEVI U NOĆI MUZEJA

I STARI EI TELEVIZORI, RADIO APARATI I RENTGENSKE CEVI U NOĆI MUZEJA

U okviru manifestacije Muzeji za 10, koja se po osmi put održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija, u subotu, 14. maja, od 18 do 23 časa Muzej Industrijske i tehnološke baštine otvara svoja vrata svima koji žele da evociraju uspomene, ali i onim mlađima koji bi voleli da se upoznaju sa nekadašnjim ,,čudima“ tehnologije. Za 19 časova planirano je obraćanje medijima od strane direktora Naučno-tehnološkog parka Niš Milana Ranđelovića i predstavnika Udruženja Promo IBiNT profesora Bratislava Milovanovića.

U Muzeju se nalaze isključivo eksponati proizvedeni u Zavodu RR i Elektronskoj industriji od 1948. godine. Najstariji eksponat predstavlja rentgenska cev, a postavku upotpunjuju brojni proizvodi iz asortimana široke potrošnje: televizori, radio aparati, kao i literatura iz perioda EI Niš.

Jedan deo eksponata je funkcionalan i na njima posetioci mogu da vide i dožive video i zvučne efekte perioda u kome su eksponati nastali.

Izložba predstavljena u Muzeju industrijske i tehnološke baštine u NTP Niš, rezultat je višegodišnjeg zalaganja i angažovanja članova Udruženja za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija (PROMO IBiNT).