Still0705_00006Šta da rade stanari koji ne mogu da koriste dvorišta svojih zgrada, jer ih svakodnevno zauzimaju oni koji prostor ispred zgrada iskoriste da se besplatno parkiraju? Takav je slučaj sa zgradom na početku Sinđelićevog trga.

Kada je počelo zoniranje grada svakodnevno je sve više i više vozila počelo da se parkira ovde. Naravno, bez ikakvog reda. Stanarima i korisnicima kancelarija je onemogućeno da koriste svoje dvorište, kaže Ivan Mijailović.

Kažu da od silnih parkiranih automobila gotovo ni jedan nije njihov i da su zbog velike navalice na ovo besplatno mesto za parking u centru Niša, prinuđeni da se parkiraju negde drugde. I, naravno, za to plaćaju.

Still0705_00005Mi smo bili prinuđeni da uplatimo zone na ulici i tako rešimo svoj problem i prekinemo svakodnevno nerviranje kada pođemo na posao ili se vratimo sa posla, kaže ovaj stanar zgrade na Sinđelićevog Trgu.

U Parking servisu kažu da ovaj slučaj nije usamljen. Portparol te ustanove Igor Vojinović upućuje na dva rešenja. Ukoliko je zemljište u privatnom vlasništvu, mogu da dobiju dozvolu i stave rampu i tako spreče one sa strane da se tu parkiraju. Ukoliko je zemljište u gradskom vlasništvu, jedini je izlaz da  se između skupština stanara i parking servisa zaključi ugovor o stavljanju tog prostora u zonu naplate. To bi znatno rasteretilo gužvu, ali bi, na žalost, značilo da nema besplatnog parkinga ni za stanare i korisnike prostora i zgradi.