INICIJATIVA DR MILIĆA: KC NIŠ DA BUDE USTANOVA OD REPUBLIČKOG ZNAČAJA! (VIDEO)

INICIJATIVA DR MILIĆA: KC NIŠ DA BUDE USTANOVA OD REPUBLIČKOG ZNAČAJA! (VIDEO)

prof. dr Dragan Milić

Univerzitetski klinički centar Niš treba da preraste u ustanovu četvrte kategorije (od republičkog značaja) kako bi se obezbedio ravnomerni razvoj zdravstvene mreže na celoj teritoriji Republike Srbije a ne da bude ustanova treće kategorije kako predviđa Masterplan razvoja zdravstva u Srbiji do 2035.g. Tako, ukratko, glasi inicijativa koju je tokom javne rasprave Masterplana podneo  direktor Klinike za kardiohirurgiju KC Niš prof. dr Dragan Milić. Time bi se niški izjednačio sa kliničkim centrima Beograd i Novi Sad.

Kako bi se obezbedio normalan razvoj zdravstva jugoistočne Srbije i obezbedilo pružanje pravovremene i potpune zdravstvene usluge svim građanima Republike Srbije bez obzira na regiju u kojoj žive, Milić predlaže da se predvidi formiranje šest instituta na teritoriji grada Niša koji bi svojim radom pokrivali teritoriju jugoistočne Srbije i oko dva miliona stanovnika. Ti Instituti bili bi: Institut za onkologiju, Institut za kardiovaskularne bolesti (u njegovom okviru bio bi i Centar za transplantaciju organa), Institut za majku i dete, Institut za plućne bolesti, Institut za psihijatriju i mentalno zdravlje i Institut za nefrologiju i hemodijalizu.

KC NIŠ

Kako navodi dr Milić, Vojna bolnica u Nišu treba da preraste u bolnicu opšteg tipa za građanstvo a po mogućnosti treba razmotriti njeno prestrukturiranje u ustanovu treće kategorije (ono što je sada predviđeno za UKC Niš).

Zbog složenosti zdravstvene usluge koju podrazumeva ova reorganizacija, biće neophodno zapošljavanje još nekoliko stotina lekara, medicinskih sestara kao i nemedicinskog osoblja cime bi se, kako navodi Milić, rešio i problem nezaposlenih u zdravstvu na jugu Srbije.