STANOVI ZA NAUCNIKEI dalje problemi sa zgradom za mlade naučnike u Ulici Branka Krsmanovića, koja je započeta još 2008, a do današnjeg dana nije završena. Sa gradilišta su već počeli da otpadaju limovi i grede.
Padaju razni predmeti na moju kuću, srep mi je polomljen, kaže Milorad Savić, čija je kuća odmah pored gradilišta
Nakon priloga Tv Zona plus i poziva gradjevisnkoj inspekciji usledila je intervencija inspektora.

Izvršili smo nadzor, uradili zapisnik i dali rok od 15 dana da se gradilište obezbedi, kaže koordinator gradjevinske inspekcije Marina Janković.

Da li će i taj rok biti probijen, kao što su probijeni svi rokovi za izgradnju znaće se za 15 dana. Jer, upravitelj Fondacije za rešavanje stambenih potreba niškog Univerziteta Dragoslav Stojčić ranije je kazao za TV Zona plus da je na odmoru do 20. avgusta i da tek nakon toga može da govori o ovom problemu sa novinarima. Što se probijenih rokova za izgradnju tiče, u gradjevinskoj inspekciji kažu da za to nisu nadležni, mada potvrdjuju da na svakoj dozvoli mora da stoji datum do kada će radovi da traju. Možda bi se i znalo šta dalje da je reč o privatnom investitoru, ali investitor je u ovom slučaju niški univerzitet.

Obično se gradjevinskom dozvolom oroči vreme za koje treba da se radovi završe, ali ako kasne mi smo kao gradjevinska inspekcija nemoćni, kaže Jankovićeva.

Što se porodice Savić tiče, koja je zbog izgradnje zgrade ostala bez polovine kuće tiče, i koja je kao naknadu za tu polovinu dobila privremeno stan u Pasi Poljani tvrde da su radili samo po zakonu.

Privremena dozvola znači dok se ne privede nameni. To nije dozvola stalna, kaže Marina Janković.

To što se izgradnja zgrade otegla i što će Saviće da izbace iz privremeno dodeljenog stana, iako imaju sudsku presudu da imaju pravo korišćenja dok god se zgrada ne završi, tvrde da nije u njihovoj nadležnosti i da sud radi svoj posao,a oni svoj.

Niko ništa ne zna i ne odlučuje, a meni kako je moja duša zna, kaže Savić.

Izgradnja zgrade za mlade naučnike započeta je još 2008. godine, ali još nije završena. U pitanju su tri lamele sa 98 stanova, ukupne površine od preko 7.000 kvadrata. Nekoliko puta je najvljivan nastavak radova, pa i useljenje, najpre za 2014, potom i 2015. godinu. Inače, izgradnju ovih stanova finansira Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Nišu, zajedno sa resornim ministarstvom i donatorima.