субота, јун 15

Inspekcija rada poverava da li se u Juri postuju mere zaštite

0
451

(Tanjug)

Inspektori rada u Nišu započeli su inspekcijski nadzor u ogranku preduzeća YURA Corporation doo odnosno proizvodom pogonu kako bi proverili da li se poštuje Uredba o organizovanju rada u vreme vanrednog stanja i sprovođenja preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva rada, u ogranku ove kompanije u Leskovcu rad je uspostavljen prema preporukama epidemiologa u poštovanje saveta struke i preventivnih mera, a po završetku inspekcijskog nadzora javnost će biti obaveštena o detaljima.

Nadzor je poceo juče, a danas je nastavljen kada su inspektori rada zatekli okupljene radnike ispred pogona, a oni su tokom jutra i prepodneva, od 5. 40 časova, prema izjavi predstavnika poslodavca odbijali da uđu u proizvodni pogon i započnu sa radom zahtevajući da poslodavac obustavi rad na dve nedelje.

Prilikom nadzora, u proizvodnom pogonu je zatečen veoma mali broj zaposlenih, navode u resornom ministarstvu, a predstavnici poslodavca su inspektorima rekli da su imali privremeni prekid rada od 27. marta do 3. aprila i da je ogranak Jure u Nišu nastavio sa radom 6. aprila.

Poslodavac se obratio Institutu za javno zdravlje u Nišu i tokom jučerašnjeg dana kako bi ih epidemiolog obišao i dao preporuke o načinu organizovanja .

Radnici „Jure“ u Nišu prethodnih dana su se okupljali ispred fabrike strahujući za zdravlje jer ih je menadzment pozvao da dođu na posao,a jedan od njihovih kolega, kako su rekli medijima, je zaražen je virusom koron, dok nekoliko radnika ima simptome.

Lokalni mediji prenose da je 70 radnika upućeno u samoizolaciju.

Zbog celokupne epidemiološke situacije reagovao i Štab za vanredne situacije u Leskovcu, a nakon pregovora, dogovoreno je da se kompanija pridržava ranijih mera.

Predsednik Savez samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović uputio je danas dopis clanovima Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa i premijerki Ani Brnabić u kome se navodi da menadžment Jure u pogonima u Leskovcu, Nišu i Rači vrši pritisak na radnike da svakodnevno dolaze na posao i to prepunim autobusima, bez ikakve zaštite.

Orbović tvrdi da uprkos preporukama, za radnike u pogonima nije obezbeđena zaštitna oprema i da se ne poštuje ni propisano rastojanje među radnicima tokom procesa rada.

On je zamolio Krizni štab i premijerku da u ime zaposlenih i građana Srbije “svojim autoritetom zaustave hir poslodavca”.

Leave a reply