уторак, јул 23

(VIDEO)Inspektori i komunalna milicija kontrolišu potrošnju vode

0
41

Štab za vanredne situacije: Foto: Gradska kuća

Sušni period i izuzetno visoke temperature uzrokovale su da sva izvorišta na sistemu niškog vodovoda budu smanjene izdašnosti. Povećana je potrošnja naročito u večernjim časovima kada nesavesni građani zalivaju bašte, zelene i betonske površine, peru automobile, pune bazene.

Zbog toga je Štab za vanredne situacije Grada Niša doneo odluku da ekipe komunalne inspekcije i milicije svakodnevno obilaze niška naselja i apeluju na građane da racionalno troše vodu. Ukoliko se ovakav trend nastavi mogu da padnu i prve kazne, kaže komandant Štaba za vanredne situacije Dragana Sotirovski.

 

BEZ RESTRIKICIJA VODE AKO RACIONALNO TROŠIMO VODU

Tropski talas uslovljava da se na različite načine hladimo. Neki su na bazenu, drugi pored fontane i u hladovini, a treći naročito u večernjim časovima polivaju beton i bašte u svojim dvorištima. Da li tokom sušnog perioda kada su izvorišta na sistemu niškog vodovoda smanjene izdašnosti racionalno trošimo vodu?

„Restrikicije su moguće, pogledajte kakvo je vreme, ja ne trošim neracionalno, ali ima mnogo onih koji o tome i ne razmišljaju“, kaže jedna Nišlijka.

JKP Nassus poslednjih dana beleži povećanu potrošnju vode, naročito u vremenu od 18 do 22 sata, uglavnom u prigradskim naseljima. Zbog toga je zasedao Štab za vanredne situacije doneo odluku da se preduzmu sve neohodne mere za suzbijanje nenamenske potrošnje vode.

Najviše nam se javljaju iz Jasenovika gde godinama nema dovoljno vode. Problem se beleži u Berbatovu i Vukmanovu ali rešavamo. U Donjem Vlasu i Pasi poljani takođe problemi sa vodom, dok u Rujniku pravimo vodni odbor za priključenje na mrežu. U Malči se radi treći vod, ali jako je važno da u sušnom periodu ne zalivamo baštu i peremo automobile”, kaže komandant Štaba za vanredne situacije Dragana Sotriovski.

Nadležni apeluju na građane da budu solidarni i koriste vodu za njene osnovne namene, a to je za piće, kuvanje i održavanje lične higijene. Da ne bi došlo do ozbiljnijih poremaćaja u vodosnabdevanju kontrole u niškim naseljima obavljaće komunalni inspektori i milicija.

To znači da će komunalni inspektori i milicaja obilaziti teren gde se prema evidenciji Naissusa beleži povećana potrošnja i ako apeli ne urode plodom biće i kazni, jer bolje to nego restrikcije”

Na poslednjoj sednici Štaba za vanredne situacije svim gradskim opštinama je naloženo da razgovaraju sa stanovništvom i podele uputstva za sprečavanje požara, da sa skupštinama stanara osposobe sve protivpožarne puteve unutar i oko stambenih zgrada.

Razlog za takvu odluku je što se sa visokim temperaturama povećava rizik od požara, a nadležni podsećaju da je po zakonu zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva i smeća na otvorenom strogo zabranjeno. Za kršenje tog propisa kazne su od 10.000 do 50.000 dinara, dok su za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Leave a reply