TOPLANA

Zbog sve skupljeg gasa i samim tim većih računa za grejanje, sve je više Nišlija koji žele da se isključe sa sistema daljinskog grejanja. Samo oni najuporniji i najstrpljiviji i uspeju u tome, jer je za sada jedini način za to tužba sudu. Međutim, od sledeće sezone procedura bi mogla da bude lakša – kako je najavio zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković, u pripremi je odluka po kojoj će isključenje sa niške Toplane biti moguće, ali uz plaćanje “simbolične takse”. On je, međutim, protiv toga.

Ako neko želi da se isključi sa sistema daljinskog grejanja u Nišu, mora da podnese tužbu, da plati advokata, i, po svemu sudeći, bude strpljiv. I kada uspe, opet mora da nastavi da plaća fiksni deo. A sve skuplji gas – i kod mnogih duplirani računi za februar – izgleda da su prelili čašu, pa je sve više onih koji žele da pređu na neki drugi način grejanja.

Za sada se sudskim putem sa daljinskog grejanja isključilo šestoro Nišlija, a još neki su u postupku, kažu u Centru za zaštitu potrošača „Forum“.

„Građani greše što traže isključenje sa daljinskog grejanja, umesto da traže raskid ugovora. Zakon o zaštiti potrošača je jasan: ako preduzeće najmanje 30 dana pre početka primene ne objavi novu cenu usluge, i ako se građanin sa novom cenom ne slaže – on ima pravo na jednostrani raskid ugovora bez troškova“

, objašnjava Jovan Jovanović iz „Foruma“.

Zbog sveopšte situacije i stotina nezadovoljnih građana pred kapijama niške Toplane, i Gradsko veće najavljuje olakšice za one koji bi da se isključe sa daljinskog grejanja. I to tako da ne plaćaju ni fiksni ni varijabilni deo. Ali tek kad odluka bude doneta.

„Zalagaću se da se to dovede do nekog korektnog odnosa, ali nikako da bude „simbolično“. Vi ste kupujući stan pristali na sve što taj stan nosi sa sobom, pa i na parno grejanje. Ja ću na sednici Veća biti veoma oprezan, jer ova odluka može imati velike posledice“

, kaže zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

U Toplani kažu da je odluka samo u pripremi, i da nije jasno kako će to funkcionisati. I ako odluku usvoje i odbornici niške Skupštine, ona će moći da se primenjuje od sledeće grejne sezone. Daljinsko grejanje u Nišu koristi oko 30.000 ljudi.