Iskonski strah: Susret čoveka i zmije!

zmije (2)Miroslav Zdravković iz Gornjeg Matejevca, kojeg je poskok ujeo ovog vikenda na izletu u Prolom banji, dobro se oseća nakon primljenog seruma. Zdravković kaže da je sam kriv zbog ujeda zmije, jer je hteo sam da je skloni sa putanje. Nagazio je nogom, a kada se sagnuo da zmiju uhvati rukom, ujela ga je za prste.

U niškom Udruženju Zoo planet, koje je ovog proleća primilo više od 200 poziva zbog susreta sa zmijom, apeluju na građane da ne paniče kad vide zmiju i da je ne diraju.

Poslednjeg dana vikenda volonteri Udruženja četiri puta intervenisali su na pozive građana. U Novom selu nadomak Niša Patrola udruženja uspela je da bezbedno spusti smuka sa krova jedne kuće. Zmija dugačka nešto više od 2m zavukla se ispod crepova.

Stvarno je bilo potrebno i hrabrosti i znanja da se ta zmija bezbedno izvuče i spusti, a bila je bitna i bezbednost našeg volontera. Komunalna policija nam je pružila veliku podršku, kaže predstavnik Udruženja Dušan Stojanović.

Ovog proleća su aktivisti ovog udruženja uplašene građane “spasili” od 20 zmija, a gmizavce zbrinuli ili vratili u prirodu. U udruženju kažu da uglavnom hvataju Smukove, Belouške i Ribarice. Sve su to neotrovne zmije, pa građani nemaju razloga za strah. Stojanović kaže da izlaze samo gde je najpotrebnije jer još nije definisano kako i na koji način bi cela priča mogla da funkcioniše.

Članovi Udruženja, nas 13-oro, imamo sertifikate za hvatanje zmija. Dobili smo ih uz pomoć Zavoda za zaštitu prirode sa kojima radimo sve ove aktivnosti, dodaje Stojanović.

Veliki problem je, kako navode u Zoo planetu, to što još nemaju finansijsku podršku grada.

Jedino gde pribavljamo sredstva za neke od naših aktivnosti jeste naplata pravnim licima i preduzećima kada je u pitanju pružanje usluga hvatanja i zbrinjavanja zmija. Zvale su nas pojedine firme, pa smo tako pribavili novac za gorivo kako bismo i sugrađanima pomogli, ali besplatno, tvrdi Stojanović.

Podsetimo, ovog proleća troje ljudi završilo je na Infektivnoj klinici u Nišu zbog ujeda zmije otrovnice, ali svaki je bio ujeden sopstvenom greškom – uglavnom tako što su zmiju nagazili ili uznemirili u njenom staništu.