Iz doma samostalno u život

bicikle dom dusko radovicPrema podacima, u Srbiji ima oko šest i po hiljada dece bez roditeljskog staranja. Teško detinjstvo i nedostatak roditeljske pažnje nisu jedini problemi sa kojim se suočavaju. Nakon punoletstva, moraju da napuste domove u kojima su boravili i da se osamostale.

Kada završe srednju školu, država im pomaže do dve godine, a ako ne uspeju da se zaposle, posle toga su prepušteni sama sebi. Zato je neophodna i dobrodošla svaka podrška u trenutku osamostaljenja.

Braća Milan i Miljan Ignjatović četiri godine proveli su u Domu Duško Radović. Završili su srednju školu, postali punoletni, pa je došlo vreme da napuste ovu ustanovu i počnu sami da brinu o sebi. Odlučili su da stanuju privatno, a za posao će morati sami da se snađu.

Ja sam u Domu boravio četiri godine, izašao sam pre mesec dana. Radim, moram da se snalazim, kaže Milan.

Posao moram da nađem, potreban mi je. Najverovatnije ću živeti u nekom stanu, dodaje Miljan.

Na ovu decu misli i GO Crveni krst koja im je poklonila dve bicikle.

Ipak, i na dalje ovi momci neće biti potpuno prepušteni sami sebi. Nakon izlaska iz Doma dobili su jednokratnu pomoć od 20 hiljada dinara i postali korisnici socijalne pomoći od koja iznosi 7.800 dinara. A, za neke korisnike Centar za socijalni rad obezbeđuje i smeštaj kroz projekat “Kuća na pola puta”.

Dom Duško Radović u Nišu ima 17-oro dece, a u prihvatilištu je smešteno šestoro štićenika.