IZA OBJEKTIVNOSTI: VIZUELNE METAFORE U NAUCI

IZA OBJEKTIVNOSTI: VIZUELNE METAFORE U NAUCI

U Galeriji Sinagoga u Nišu zložba naučnih ilustracija pod nazivom „Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci“ koju Nišlije mogu da pogledaju  do 31. maja.

Nakon uspešno realizovane izložbe u Biblioteci grada Beograda, postavka koju čine naučne ilustracije iz časopisa Elementi seli se u Niš. Cilj izložbe jeste da na primeru vizuelizovanja naučnih sadržaja ukaže na kontinuitet između nauke i umetnosti, kao i na to da se svaka vrsta vizuelizacije nauke oslanja na umetničku interpretaciju, bez obzira na to da li je reč o ilustracijama koje se tradicionalno klasifikuju kao striktno „naučne“ ili kao striktno „umetničke“.

Kroz savremeni vizuelni jezik ilustracija iz časopisa Elementi, čiji su autori najpoznatiji grafički umetnici iz Srbije i regiona, publika u Nišu biće u prilici da se upozna sa mnogim savremenim naučnim temama, ali i sa neočekivanim vezama između nauke, naše svakodnevice, svetonazora i društva u celini.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi sledećih umetnika: Aleksandra Jovanić, Anja Sušanj, Artez, Bob Živković, Branko Tmušić, Bratislav Milenković, Valentina Brković, Vladan Nikolić, Vuk Palibrk, David Bilobrk, Dragana Krtinić, Željko Lončar, Ivana Bugarinović, Irena Gajić, Jakov Jakovljević, Ksenija Pantelić, Marija Babović, Marko Purać, Milica Golubović, Monika Lang, Nikola Korać, Sanja Crnjanski, Sergej Tucakov, Slavomir Stojanović Futro, Srđa Dragović, Tea Jurišić, Đorđe Balmazović i Dragan Protić Prota. 

Autor kocepta izložbe je Ivan Umeljić, dok je postavku dizajnirala Monika Lang.

Stotinu trideset ilustracija koje čine postavku izložbe raspoređeno je u devet celina koje su naslovljene: „Poprišta evolucije“, „Gde počinje budućnost?“, „Kaleidoskop“, „Izračunavanje“, „Portreti“, „O izvesnosti i drugim demonima“, „Mašinsko doba“, „Unutrašnji toponimi“ i „Orbitiranje“.

Izložbu prati i bogato opremljen katalog, a više informacija o tome kako je protekla izložba u Beogradu, kao i o samim autorima moguće je pronaći na socijalnim mrežama Centra za promociju nauke.

Ulaz u galeriju je besplatan.

Radno vreme:
Utorak – petak: 10,00 – 17,00
Subota – nedelja: 10,00 – 15,00
Ponedeljak – zatvoreno