недеља, јул 14

Izazovi i budućnost civilnog društva u Srbiji (VIDEO)

0
89

U Srbiji ima više od 36.000 organizacija civilnog društva. Čak 67% anketiranih organizacija aktivno je uključeno u unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji, pokazuje projekat „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“. U Nišu je održana konferencija posvećena upravo radu i izazovima sa kojima se suočavaju organizacije civilnog društva.

Kako unaprediti okruženje za delovanje i razvoj organizacija civilnog društva i kako osigurati njihovo ravnopravno učešće u donošenju odluka? To su bile teme konferencije “ Korak bliže ka snažnijem civilnom društvu”, održane u Nišu. Većina, čak 67% anketiranih organizacija aktivno je uključeno u unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji, pokazuje projekat „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“.

Svi se nadamo da će Srbija kroz nekoliko godina postati članica Evropske unije. To znači da će i centralne vlasti, lokalne vlasti, ali i organizacije civilnog društva i građani biti deo Evropske unije. U jednom demorkatskom društvu civilno durštvo ima važnu ulogu, a to je da približi građane svim aktivnostima i da omogući da to društvo postane više demokratsko, kaže šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Republici Srbiji Nikola Bertolini. 

I vlasti moraju unutar svojih agendi, svojim institucionalnim aranžmanima, okvirima i programima visoko izražavaju potrebe društva. Mi smo svedoci da je došlo do velikog napretka kada su u pitanju institucionalni okviri za stalnu komunikaciju civilnog društva, kaže ministar za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov. 

Bertolini kaže da Evropska unija zajedno sa drugim bilateralnim i multilateralnim donatorima pomaže civilnom društvu u Srbiji.

Reč i glas građana treba da se čuje i veoma je važna. Ovo je projekat koji je u toku. Mi ćemo zato nastaviti ka tome da se njihov glas čuje i nastavićemo da sarađujemo i sa centralnim i sa lokalnim vlastima. Civilno društvo treba da računa na građane i podršku. Jedna od uloga civilnog društva jeste da obezbedi odgovornost centralnih vlasti trošenja javnih sredstava. Moramo da se postaramo za to da niko ne bude iznad zakona, ni političari ni rukovodioci, kaže Bertolini. 

U izradi svih zakona i strategija moraju biti uključene organizacije civilnog društva.

Naše ministarstvo koje je resorno ministarstvo za to redovno objavljuje konkurse spram oganizacije civilnog društva koje se prijavljuju da budu deo civilnog društva. Ta praska je primenjena u više od 200 zakonodovanih i strateških dokumenata. I na lokalnom nivou postoje značajni rezultati, kaže Žigmanov. 

Kaže da će ministarstvo pratiti svaki javni konkurs koji pomaže organizacije civilnog društva, od republičkog, preko pokrajinskog nivoa do jedinica lokalnih samouprava. U Srbiji ima više od 36.000 organizacija civilnog društva.

Leave a reply