Izbori u nedelju: Birališta otvorena od 07 do 20 h

IZBORIGrađani Srbije, u nedelju, 24. aprila biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji. U Vojvodini se bira i novi saziv pokrajinskog parlamenta, a u Nišu, kao i u najvećem broju gradova i opština, građani sa pravom glasa biraće i odbornike lokalnih skupština.

Na parlamentarnim izborima će se za 250 mesta nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata, dok u trci za 120 poslanika Skupštine Vojvodine, koja se prvi put bira po proporcionalnom sistemu, učestvuje 15 lista.

U Nišu se za 61 odborničko mesto u gradskoj skupštini bori 14 izbornih lista, a biće održani i izbori za skupštine gradskih opština.

Biračka mesta otvaraju se u 7 sati, a pravo glasa moći će da se iskoristi do 20 sati, kada se zatvaraju. Do tada traje predizborna tišina, tokom koje stranke ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

Gradska izborna komisija je saopštila da i birači koji ne mogu da izađu na biračko mesto mogu da glasaju ukoliko do 11 sati o tome obaveste birački odbor.

A Republička izborna komisija je na sednici odlučila i da se biračima kojima se prezime upisano u biračkom spisku razlikuje od onog upisanog u ličnoj karti, što najčesće proističe zbog stupanja birača u brak, omogući glasanje pod uslovom da se na osnovu slike birača i JMBG u karti može utvrditi da je u pitanju ista osoba.