Izbori za savete nacionalnih manjina

Izbori za savete nacionalnih manjina

NACIONALNE MANJINE.avi_snapshot_00.09_[2014.10.26_17.56.44]U Nišu je svih šest biračkih mesta na kojima se održavaju izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina otvoreno na vreme. U birački spisak, na dan zaključenja, bilo je upisano 3.900 pripadnika nacionalnih manjina. Među njima, najviše Roma, 3.284.

Sva biračka mesta otvorena su u sedam sati, a blizu 4 hiljade ljudi u Nišu upisano je u birački spisak za izbore za savete nacionalnih manjina. Najveći broj lista za neposredne izbore imaju pripadnici romske zajednice, čak 10, jednu manje imaju Bunjevci, dok je za izbor rumunskog i rusinskog saveta proglašeno po sedam lista.
Po pet lista imaju pripadnici Albanaca, Grka, Slovaka i Ukrajinaca, dok će Mađari, Nemci, Aškalije, Bugari i Vlasi svoje predstavnike u savete nacionalnih manjina birati sa po četiri izborne liste. Tri izborne liste imaju Egipćani, a po dve Bošnjaci, Slovenci i Česi koji žive u Srbiji. U Mesnim kancelarijama Božidar Adžija i 12. Februar do podneva glasanje je proticalo u najboljem redu.

Otvorili smo biračko mesto u sedam sati. Nije bilo nikakvih problema. Do sad je glasalo oko 50 ljudi, kaže predsednik komisije Goran Hrvat.

Pripadnici nacionalnih manjina svoje savete biraju na neposrednim izborima širom zemlje na 881 biračkom mestu. U Srbiji pravo da glasa ima 456.444 birača upisanih u poseban birački spisak. Nakon proglašenja izbornih rezultata, što je zadatak RIK-a u narednih 48 sati, resorni ministar ima zadatak da sazove prvi nacionalni savet, odnosno njihovu prvu sednicu.

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com